EPA/Ronald Wittek

Direktor Klinike za otorinolaringologiju (ORL) Kliničkog centra Srbije prof. dr Nenad Arsović izjavio je danas da je gubitak mirisa i ukusa zbog koronavirusa korona prolaznog karaktera, ali da može izazvati trajno oštećenje uva.

Kako je kazao, još je neistraženo koje delove uva koronavirus najčešće napada i kakve posledice ostavlja na taj organ.

– Zato što ima vrlo malo publikacija. U jednoj udruženoj studiji svega 26 prijavljenih slučajeva ima koja dovode do oštećenja sluha – rekao je dr Arsović.

Dodao je da su tu dominantno senzori neuralnog oštećenja sluha koji govore da dolazi do oštećenja samog unutrašnjeg uva, odnosno Kortijevog organa i tada bivaju napadnute neuro epitelne ćelije koje su odgovorne za sluh u perifernom organu što dovodi do trajnog oštećenja.

– To istraživanje je moguće sprovesti i retrospektivno kod pacijenata u odgovarajućim uslovima – kazao je Arsović.

Dr Arsović je, gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, rekao da lekari mogu da utvrde da li je gubitak čula mirisa posledica virusa Covid-19.

Na pitanje zašto je važno da se PCR test radi tako što se uzima uzorak iz grla i iz nosa rekao je da bi taj test bio najreprezentativniji kada bi se uzorak uzimao iz prostora koja se nalazi iza nosa.

– Pošto je vrlo nezgodno i nikad nismo sigurni da ćemo moći odatle da uzmemo, onda se uzima i iz nosa i iz grla tako da pokrijemo taj deo anatomski gde bi moglo da dođe do prisustva virusa – naveo je.

Uzimanje uzorka iz grla moglo bi da ugrozi osobu koja uzima uzorak i zbog toga oni moraju da budu propisno zaštićeni i da imaju masku i naočare.

– Bris uva ne postoji što se tiče dijagnostike koronavirusa, jer virusa u spoljašnjem uvu nema, pa bi moralo da se uradi u srednjem uvu, gde bi virus samo i mogao da se nađe, a to bi značilo da bi se uzorak uzimao tako što se pacijent uspava i otvori bubna opna – rekao je Arsović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here