D. Pašić
Učesnici programa na kraju koncerta

Posle Linca i u parohiji Srpske pravoslavne crkve u Velsu održan je humanitarni koncert pod nazivom “Pesmom za Kosmet”.

Vredna Jelena Nišavić, koja je već godinama uključena u rad na sakupljanju pomoći za naše ljude u južnoj srpskoj pokrajini i ovog puta je pokazala koliko voli svoju otadžbinu.

Jelena Nišavić (prva zdesna) organizovala i aktivno učestvovala na koncertu

Nesebično se potrudila da i ovaj put okupi što više ljudi na koncertu namenjenom prikupljanju pomoći ugroženim srpskim višečlanim porodicama i svetinjama na Kosovu i Metohiji. Ulaz je bio slobodan, a novčani prilog je ostavljan po želji i tako je sakupljeno 1.389 evra.

U crkvi posvećenoj Svetom mučeniku Georgiju, brojnim vernicima je zahvalio sveštenik parohije Novo Lazić. On je posebno priznanje odao učesnicima programa na čelu sa Jelenom Nišavić. Program je na oduševljenje prisutnih bio raznovrstan. Srpski studenti Muzičkog univerziteta “Anton Brukner” u Lincu, članovi parohijskog hora i naših klubova iz Gornje Austrije svojim nastupima dali su nemerljiv doprinos ovom lepom događaju.

Dugogodišnji član crkvenog hora u Lincu, Jovan Kovač, recitovao je pesme “Moja otadžbina” i “Izdajica”. Blistao je i Uroš Antić, student harmonike, koji je između ostalog odsvirao “Tamo daleko”. Studenti Makarije Cvišić sa harmonikom i njegova sestra Teodora sa violinom takođe su dali nemerljiv doprinos koncertu, između ostalog pesmama “Pukni zoro” i “Vidovdan”. Ljubica Mrđan je za ovaj nastup odlično pripremila Nikolinu Rakić i Milicu Babić, dve divne devojke iz Velsa, koje su otpevale pesmu “Crven cvete”. Sjajne su bile i Ines Vukajlović, Jelena Damjanović i Pavlina Radovanović koje su pojedinačno i u duetu sa ostalim učesnicima doprinele da ovaj humanitarni koncert ne samo uspe, nego ostane u trajnom sećanju svima.

Za kraj su učesnici programa i sa prisutnim parohijanima zajedno otpevali “Oj, Kosovo, Kosovo” i još jednom pokazali da im je južna srpska pokrajina zauvek u srcu.

Frula iz Gruže

Miladin Koturović, rodom iz Guče već godinama živi i radi u Velsu i aktivan je u crkvenom životu. On je svirao frulu i dobio veliki aplauz za pesme “Čuvam ovce kraj zelene jove”, “Oj, livado, rosna travo” i “Oj, Moravo moje, selo ravno”.