Tanjug
Priština

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti izjavio je da su bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju stručnjaci i poznati advokati savetovali da ne tuži Srbiju za genocid jer Kosovo ne bi dobilo spor, prenosi Reporteri.

– Posle rata, zaista ne želim da kažem ko je šta rekao i šta je tražio, ali ja sam jedan od onih koji je insistirao da svi koji su ratom oštećeni naprave lični dosije o šteti koju je prouzrokovala Srbija. Privremena vlada je tada ovlastila grupu advokata da pokrenu tužbu protiv Srbije za genocid. Bilo je i nekoliko grupa iz nevladinih organizacija. Kada bi se prikupljali pojedinačni dosijei, argumenti bi bili brojniji. Kosovo nije članica UN, drugo imamo slučaj Bosne i Hercegovine, koja nije dobila spor jer su mehanizmi UN i međunarodnih sudova politički – rekao je Haljiti za ATV.

Dodao je da je Tači hteo da pokrene tužbu, ali da su mu stručnjaci savetovali da to ne čini, je ne može dobiti spor.

Istakao je da je najveća pobeda Kosova u Međunarodnom sudu pravde, koji je potvrdio pravo na proglašenje nezavisnosti Kosova.

– Svi na Kosovu bi želeli da pokrenemo tužbu i pobedimo. Najveća pobeda je konferencija u Rambujeu, bečki sporazumi, ali pre svega pobeda na Međunarodnom sudu pravde – dodao je Haljiti.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime