youtube.com/rts

Prvi sastanak Evropske političke zajednice biće održan u četvrtak u Pragu, a Kosovo će biti predstavljeno uz fusnotu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kosovo je po ranijem dogovoru na regionalnim skupovima predstavljeno uz zvezdicu i fusnostu koja glasi: “Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti”.

Kosovo će na skupu Evropske političke zajednice, inicijative koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron, predstavljati predsednica Vjosa Osmani.

“Sve dok je Kosovo na dnevnom redu, predstavlja se kao fusnota”, navodi Reporteri. Kosovo je predstavljeno uz fusnotu kao učesnik skupa i na zvaničnom sajtu Evropskog saveta.

Sastanku u Pragu prisustvovaće lideri iz cele Evrope. Skup će otvoriti sutra u 13 sati premijer Češke Petr Fijala. Posle njega, govoriće i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji će se obratiti video-linkom, premijer Norveške Jonas Gar Stjore, premijer Albanije Edi Rama i britanska premijerka Liz Tras.

Nakon toga, biće održan okrugli sto na kome će se razgovarati o miru i bezbednosti, kao i o energetici, klimatskim pitanjima i ekonomskoj situaciji. Na okruglom stolu koji će voditi Moldavija i Slovačka razgovaraće se o pitanjima mira i bezbednosti.

Evropska politička zajednica, kako navode u Briselu, ima za cilj da promoviše politički dijalog i saradnju radi rešavanja pitanja od zajedničkog interesa za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta evropskog kontinenta.

“Ova platforma za političku koordinaciju ne zamenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces i ne namerava da stvara nove u ovoj fazi”, navodi se na zvaničnom sajtu Evropskog saveta.

2 COMMENTS

  1. Da li qe da pishe fusnota ili Kosova nema nikakvog problema vazno je uqestvovati i svi oni daju req Kosovu a ne fusnotu.

  2. Srbija prima k\’ znanju da dolaze saradnici okupatora iz srpske AP KiM i da su obeleženi sa fusnotom. Takodje Srbija će razgovarati u budućnosti i sa predstavnicima iz Škotske, Severne Irske, Bavarske, Katalonije, Lombardije, Bretanje i Korzike (sa fusnotom)…kao i sa predstavnicima Donjecke, Luganske Republike i Zaporoške i Hersonske oblasti i Krima (sa fusnotom)…nije problem. A možda će u budućnosti EU biti sa fusnotom jer će je predstavljati saradnici \”okupatora\” sa istoka i sa zapada – to je možda najbliže realnosti i istini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here