EPA/Kusthrim Ternava

Nezavisno Kosovo je jedna od najskupljih američkih investicija u njihovom pohodu za dominacijom u Evropi i svetu a 13,5 miliona dolara za borbu protiv korupcije koliko je Amerika preko Agencije za međunarodni razvoj izdvojila za saniranje korupcije je samo kap u moru.

Ovako za Sputnjik Živadin Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova SR Jugoslavije od 1998. do 2000. godine, komentariše američke donacije koje se što kroz projekte što, kroz “žive pare” a u poslednje vreme i naoružavanjem vojske Kosova, slivaju u budžet nepostojeće države.

– Teško je govoriti precizno o tome koliko su para SAD uložile u nezavisno Kosovo, ali sigurno je da su u pitanju enormni iznosi. Amerika je, da podsetim, ulagala i u terorističku OVK devedesetih, u njeno opremanje, naoružavanje i obuku i to je trajalo godinama, pre agresije NATO-a na SRJ – navodi Jovanović.

Prema njegovim rečima, NATO je takođe jedan od glavnih sprovodnika američkog novca ka Kosovu koje se definiše i kroz obuku preobučenih terorista OVK u tzv. vojsku Kosova, ali i kroz donacije ozbiljnog naoružanja koje dobija Kosovo od SAD ali i od drugih jakih država, pobornica nezavisnog Kosova.

Kosovo stoji na američkim parama

Doktor međunarodnog prava iz Slovenije Danijel Igrec napominje da je ovo već treći put ove godine da SAD šalju finansijsku pomoć institucijama kosovskih Albanaca.

– U proteklom periodu imali smo američke donacije za razvoj kosovskih nezavisnih medija ali i donaciju nekoliko desetina oklopnih vozila i dronova za potrebe vojske Kosova –  napominje Igrec.

On je uveren da Bajdenova administracija na ovaj način želi da pokaže da je u punoj meri posvećena zaokruživanju projekta nezavisnog Kosova i da ima za cilj, da kao najveći međunarodni pokrovitelj kosovske paradržave pomogne u procesu izgradnje njenih institucija.

Međutim, kako kaže, koliko god Amerikanci pokušavali da predstave Kosovo kao pravu državu činjenica je da je ono danas jedan neodrživ sistem, jedan podbačeni politički projekat koji dugoročno neće opstati.

Obuka jednog vojnika košta 30.000 dolara

SAD su u poslednje vreme kao podršku na putu ka samoodrživosti Kosova, u maju ove godine dale 1,6 miliona dolara, a američki Stejt department je izdvojio i pola miliona dolara za formiranje “alternativnih izvora informacija“ za korisnike srpskog jezika, kao i da pomogne nezavisnim medijima na Kosovu da se bore protiv dezinformacija.

Prema medijskim izvorima (BBS) SAD su u periodu od 2000. do 2010. godine za kosovsku državnost izdvojile 1,4 milijarde dolara, dok je međunarodna zajednica na Kosovo tada investirala 40,7 milijardi dolara.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here