EPA/Đorđe Savić

Bivši predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri smatra da je neučestvovanje Kosova u inicijativi “Otvoreni Balkan” pogrešno, jer ne bi trebalo da ostane izolovano regionalno ostrvo.

– Inicijativa “Otvoreni Balkan” je proizvod tri zemlje, pa nas to dovodi u nepovoljan položaj jer se naš glas i naš interes kao država ne čuju, a da nismo za stolom. U principu, moramo postati deo inicijativa za regionalnu saradnju, jer ćemo da ostanemo izolovano regionalno ostrvo – rekao je Imeri.

Prema njegovim rečima, širenje tržišta trebalo bi da služi razvoju svake države i društva.

– Međutim, vrlo je važno voditi računa da naša integracija u regionalni ekonomski lanac donese neophodne koristi za našu društvenu i individualnu dobrobit, činjenica da trgujemo s drugima nije ekonomska šteta – rekao je Imeri.

On je naglasio da Kosovo ne može da ima razvijenu ekonomiju zasnovanu samo na unutrašnjem tržištu i da transformacija ekonomske strukture Kosova mora da se prilagodi globalnim i regionalnim kretanjima.

Imeri kaže da stav kosovskog premijera – nekada njegovog saveznika – Aljbina Kurtija, pred takvim razvojem događaja nije jasan.

– Kurti, s jedne strane, ne prihvata “Otvoreni Balkan” zbog opasnosti koju vidi od ekonomske hegemonije Srbije, a s druge strane prihvata Zajedničko regionalno tržište (sa Srbijom unutra) i predlaže još veći napredak u obliku SEFTA, opet sa Srbijom unutra – zaključuje Imeri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here