Kosovo uslovljeno: Podrška zapada ili kriminal

0

Kosovo "Task force" boriće se protiv "negativnih pojava"

 

Ideja predstavlja pokušaj da se odgovori na prozivke sa nedavnog sastanka Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, održanog u Beču kada je istaknuto da Kosovo treba hitno da učini dalji napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, u poboljšanju administrativnih kapaciteta i uspostavljanju vladavine zakona, uključujući i severno Kosovo.

Izvori prištinskog lista navode da su države "petorke" (SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Britanija) tokom poslednjih susreta tražili od Euleksa i kosovske vlade konkretne i brze rezultate da bi se nastavila njihova podrška Kosovu i u pogledu integracije severa Kosova.

"Task Force" trebalo bi da bude odgovor kosovske vlade i Euleksa na ove pozive. Plan koji izrađuju kabinet kosovskog premijera i Euleks, predviđa da "Task Force" bude sastavljena od lokalnih i međunarodnih javnih tužilaca kao i od policijskih službenika koji će ekskluzivno da se bave borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Grupa stručnjaka će imati posebne plate, pružiće im se bezbednost i imaće posebne uslove rada kako bi njihov rad bio što efikasniji.

 

Inicijativu je za "Koha Ditore" potvrdio zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući, koji je rekao da je formiranje "Task Force" rezultat političke volje kosovske vlade da se bori protiv "negativnih pojava".

 

"Verujem da će ova grupa biti vrlo brzo formirana. Imaće potpunu finansijsku i fizičku podršku. U toj grupi će biti lokalni i međunarodni javni tužioci, ali i judi iz policije koji će imati podršku u pružanju bezednosti i posebnu materijalnu podršku od nas", rekao je Kući.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here