EPA/Georgi Licovski

Do konačnog dogovora Beograda i Prištine neće tako brzo doći zbog unutrašnje podele na dve političke grupacije: jednu okupljenu oko premijera Aljbina Kurtija i drugu oko predsednika Kosova Hašima Tačija, smatra Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

– Pored toga i različiti pogledi Vašingtona i Berlina na koji način bi kosovski problem trebalo rešiti usporiće taj proces – rekao je Krstić za Kosovo Onlajn.

– Ne bi trebalo očekivati da će se tako lako doći do konačnog cilja, a to je dogovor Beograda i Prištine, upravo zbog unutrašnje političke situacije u Prištini i podele koja tamo postoji ali i podele koja postoji u transatlantskim odnosima odnosno različite agende i različitog pogleda na to kako bi trebalo da bude rešen taj problem – iz Berlina sa jedne strane i Vašingtona sa druge strane – precizira taj politikolog.

Krstić je naveo da u Prištini očigledno postoje dve političlke grupe koje su podeljene u odnosu na to koja im spoljna sila pruža zaštitu.

– Prva je Samoopredeljenje na čelu sa Kurtijem koja pokušava da pronađe izlaz u bližoj saradnji sa EU. Mislim da će od današnjeg sastanka koji Kurti ima sa savetnicima Angele Merkel i Emanuela Makrona zavisiti kako će dalje teći razvoj odnosa na relaciji Kurtijev kabinet sa jedne strane i Berlin odnosno Pariz sa druge strane – rekao je Krstić.

On je naveo da je druga grupa okupljena oko “Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova i aktera koji su naklonjeni SAD. Oni sada nastoje da predstave Kurtijevo ponašanje kao riskantno za tradicionalno dobre odnose Kosova sa Amerikom”.

Krstić je ukazao da su SAD u nekoj vrsti diplomatske ofanzive i da će Amerika uspeti da istera ono što je njen cilj – da odblokira pregovore Beograda i Prištine, uzimajući u obzir da će doći do ukidanja taksi na srpsku robu, iako ne onom dinamikom kojom je želela.

– Vašington bi zasigurno želeo da ubrza ovaj proces i ono što bi najbolje bilo za administraciju Donalda Trampa je ako bi se u predvečerje izbora u SAD, koji se održavaju početkom novembra 2020. postigao neki dogovor Srbije i Kosova. To bi mogli da prikažu ne samo kao spoljnopolitičku pobedu SAD, nego kao direktnu pobedu Ričarda Grenela koji je jedan od najbližih saradnika američkog predsednika, odnosno direktnu pobedu Trampa –  zaključio je Krstić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here