Pixabay

Biće pokrenuta opsežna istraga o odgovoru Australije na pandemiju kovida, potvrdio je premijer Entoni Albaneze. Jednogodišnja istraga, koju će voditi medicinski i ekonomski stručnjaci, ispitaće zdravstvena, ekonomska i strukturna pitanja vlade doneta zbog virusa.

Međutim, Albaneze nije otkrio da li će istražitelji imati moćda primoraju bivše ili sadašnje lidere država i teritorija da daju dokaze, što prema tvrdnjama Koalicije, predstavlja “zaštitni reket” za laburističke vlade. Zadaci istrage uključuju zdravstvene mere, kao što su: vakcinacije, tretmani i ključni medicinski materijali, podrška mentalnom zdravlju, finansijska podrška, podrška zajednice i međunarodne politike.

Takođe, će razmotriti globalno iskustvo i lekcije naučene iz drugih zemalja, kako bi se poboljšale mere odgovora u slučaju budućih globalnih pandemija.

Govoreći u četvrtak, 21. septembra, u Adelajdi, Albaneze je rekao da je istraga potrebna da se ispita “šta je urađeno kako treba, a šta bi moglo da se uradi bolje” s obzirom na veliki broj života koje je pandemija odnela.

– Australijanci nikada neće zaboraviti kroz šta je zemlja prošla, posebno 2020. i 2021. godine. Bilo je to vreme kada su se Australijanci udružili, žrtvovali su se da bi pomogli jedni drugima, žrtvovali su neke od normalnih aktivnosti, koje su se nastavile. Bio je to period koji je bio veoma remetilački u našim životima, ali smo ga prošli. Australija je i dalje ranjiva – rekao je tada Albaneze.

Ko vodi istragu?

Istragu će voditi penzionisana, viša javna službenica, Robin Kruk, epidemiolog Ketrin Benet i zdravstveni ekonomista Anđela Džekson, a istražiće niz faktora, od spremnosti Australije za vakcinaciju do njene podrške građanima koji su bili zarobljeni u inostranstvu. Radna grupa u okviru Odeljenja premijera i Kabineta podržaće rad istrage.

Javne konsultacije će biti završene tokom istrage o pitanjima navedenim u projektnom zadatku, koji još nisu finalizovani. Istraga će se konsultovati sa predstavnicima javnosti i drugim zainteresovanim stranama, uključujući stručnjake i zaposlene u federalnim, državnim i teritorijalnim vladinim agencijama.

Prekršeno obećanje

Opozicioni lider Piter Daton je kritikovao vladu što nije održala kraljevsku komisiju i optužio Albanezea da je prekršio obećanje australijskoj javnosti.

– Australijanci su jasno čuli premijera, kada je bio lider opozicije pre izbora, kada je rekao da treba da se ispita kako bi se došlo do dna odluka donetih tokom kovida. To je bilo svečano obećanje, koje je premijer dao narodu Australije i to je njegovo poslednje i jedno od najznačajnijih prekršenih obećanja od njegovog izbora – rekao je Daton.

Tokom predizborne kampanje u maju prošle godine, Albaneze je rekao novinarima da podržava da se pitanje odgovora na pandemiju kovida posmatra kroz meru, poput kraljevske komisije, s tim da nije bila finalizirana struktura istrage. U četvrtak je rekao da bi kraljevskoj komisiji trebalo više vremena dok završi posao. Daton je rekao da bi kraljevska komisija stavila Australiju u bolju poziciju u slučaju buduće pandemije.

– Premijer duguje narodu Australije da pravilno razume šta se desilo na državnom i saveznom nivou u vezi sa kovidom, politikama i odlukama koje su donete. Ako ne naučimo lekcije, dobre i loše, i o tome šta se dešavalo tokom kovida na svim nivoima vlasti, kako da očekujemo da ćemo proći u sledećoj pandemiji, kad nismo shvatili šta se desilo u prethodnoj – upitao se Daton.

“Lov na veštice”

Opoziciona portparolka zdravlja, En Raston je upozorila da bi istraga bila “zaštitni reket za lidere laburista”, ako ne bude imala moćda pozove sadašnje i bivše državne premijere kao svedoke.

– To će potencijalno biti “lov na veštice” na prethodnu koalicionu vladu. Zato što su mnoge odluke, koje su tako značajno uticale na vladu tokom pandemije, bile odluke država i teritorija – rekla je ona i dodala da će opozicija biti veoma kritična ukoliko nema mogućnosti da se primoraju države i teritorije da učestvuju u ovoj istrazi.

Naime, kada je pandemija objavljena početkom 2020. godine, liberalni premijeri e su predvodili samo tri države – Novi Južni Vels, Južnu Australiju i Tasmaniju. Pri tome, samo tri aktuelna državna i teritorijalna lidera, viktorijanski premijer Danijel Endruz, premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk i glavni ministar ACT, Endrju Bar su bili na funkcijama kada je pandemija počela.

Važni saveti

Izvršni direktor Udruženja za javno zdravlje Australije, Teri Slevin je rekao da istraga ne bi trebalo da se koristi za partijsko prikupljanje bodova.

– Ne bi trebalo da bude legalistički ili politički mehanizam pronalaženja i pripisivanja krivice i traženja odmazde. Pandemija je imala značajan uticaj na svaku osobu u Australiji – rekao je on.

Pored toga, Slevin očekuje da će istraga pružiti savete o obimu, resursima i ulogama, koje može da pruži centar za kontrolu bolesti tokom budućih pandemija.

Naime, Australija je jedina zemlja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj bez centra za kontrolu bolesti.

Šta podleže istrazi?

Sledeće teme su obuhvaćene istraživanjem:

– Odgovornosti Komonvelta i vlada država i teritorija, zajedno sa nacionalnim kabinetom.

-Finansijska podrška pojedincima, kao i industriji i preduzećima.

– Podrška za ljude u izolaciji, kao što su usluge mentalnog zdravlja.

– Međunarodne politike, poput zatvaranja granica i nabavke vakcina.

– Načini za bolju podršku određenim zajednicama, uključujući starosedeoce i kulturno različite ljude.

Neće se ispitivati akcije koje su preduzele “jednostrano” države i teritorije, što znači da možda neće moći da istraži neophodnost ili proces iza zatvaranja ili zatvaranja škola i granica.

Međunarodni programi i aktivnosti koje pomažu stranim zemljama, takođe, će biti van okvira istrage.

Pravo vreme

Ministar zdravlja Mark Batler je rekao da je istraga mogla da počne tek nakon što se najgori period pandemije povukao.

– Nismo započinjali istragu dok su naši zdravstveni sistemi i naše vlade i dalje bili fokusirani na upravljanje pandemijom. Sigurni smo da je sada vreme da započnemo ovu istragu – istakao je Batler.

Ujedno je rekao da će istraga pomoći Australiji da izgradi Nacionalni centar za kontrolu bolesti (CDC), što su laburisti, takođe, obećali, pre sledećih izbora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here