Kragujevac: Autobuskoj stanici isekli struju, građani jure prevoz po ulicama

0

Nakon prošlogodišnjih protesta, nove nevolje za "Autosaobraćaj" iza Kragujevca, a naročito za građane koji za prevozom trče po ulicama
 

Kragujevački autoprevoznik “Autosaobraćaj” proteklih meseci izgubio je sve autobuse, koji su zbog dugova i tužbi “otišli na doboš”. Zbog toga su zarađivali samo izdavanjem autobuske stanice i perona drugim prevoznicima i naplaćivanjem peronskih karti i toaleta. Sada ne mogu ni to. Kragujevac će ponovo biti varoš iz koje je teško otići, ali bukvalno.

 

Kragujevac je grad prema kome gravitira nekoliko miliona ljudi. Ima Klinički centar gde se leče stanovnici centralne i zapadne Srbije. U grad dolaze stotine ljudi dnevno zbog Apelacionog, Višeg i Osnovnog suda. Kragujevac je univerzitetski centar.

 

Do Topole preko Zubinog Potoka

I pre isključenja struje, najsigurniji način za odlazak iz Kragujevca jeste provera na internet portalima tipa “red vožnje”, pa poziv prevozniku i još jedna provera polaska.

Tim proverama ispostavi se da put iz Kragujevca do susedne Topole ide preko Zubinog Potoka!? Kragujevac je od Topole udaljen 44 kilometra, a od Zubinog Potoka 302. Logika je jednostavna, prevoznik koji vozi u 13.30 ili 14.45 sati je “Kolašin prevoz” iz Zubinog Potoka. Za tačne informacije se valja raspitati kod prevoznika, pošto na stanici u Kragujevcu informacije ni do sada nisu bile pouzdane.

 

Direktor “Autosaobraćaja” (AS), Srećko Aleksić, rekao je da ne može da precizira kada će dug biti plaćen, a stanica opet raditi. On delimično krivi radnike koji su firmu tužili zbog 20 neisplaćenih zarada i blokirali račun preduzeća. Jedini izlaz je da se za 15 dana pronađe strateški partner, koji AS bezuspešno traži godinama.

 

Kragujevačka autobuska stanica proteklih meseci, nakon višemesečne blokade prošle godine, putnicima iz grada i cele Srbije nudila je dve usluge – prodaju peronskih karata od 60 dinara i prodaju karata za toalet koja staje 25.

 

Peronska usluga omogućavala je putnicima da trče do autobusa u nadi da će u njemu biti mesta. Kartu za toalet na kragujevačkoj stanici trebalo je naplaćivati pri izlasku, svi putnici dali bi i po 100 dinara, samo da pobegnu sa ovog mesta.

 

One karte, zbog kojih svi putnici sveta i dolaze na autobuske stanice – karte za autobuski prevoz, nisu bile u ponudi. Kupovale su se u autobusu ili u lokalima drugih prevoznika smeštenih po okolnim ulicama oko stanice.

 

U borbi za održanje Autosaobraćaj je nedvno potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa autoprevoznikom “Janjušević” iz Priboja koji je preuzeo deo linija i radnika AS-a. To se jednom sindikatu dopalo, drugom nije. Onda su sindikati “minirali” svaku napor da se nešto uradi.

 

Kragujevačka stanica od srede ne radi, a autoprevoznici će putnike primati u okolini. AS je dotakao dno i na sigurnom je putu ka stečaju. Bez posla bi tako ostalo 159 radnika koji skoro dve godine ne primaju platu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here