Kraj za dva popularna modela iz Audija

1
Audi

Modeli Audi A1 i Q2 neće dobiti svoje naslednike, a razlog se krije u tome što nemačka kompanija želi da prebaci fokus na veće i skuplje automobile kako bi uvećali svoj profit.

Audi Q2 je prvi put predstavljen 2016. godine, a pre dve godine je debitovala i redizajnirana verzija. Ipak, ovaj model neće doživeti drugu generaciju jer nemački brend ima druge prioritete: veće automobile sa boljim maržama.

Zbog istog razloga naslednika neće dobiti ni Audi A1.

– Odlučili smo da više ne proizvodimo A1, a naslednika neće dobiti ni Q2. Audi je premijum brend, i kao takav će smanjiti broj manjih i jeftinijih modela dok će se gama luksuznih automobila proširiti – izjavio je izvršni direktor Audija Markus Duesmann.

Treba napomenuti da se Q2 ne proizvodi samo u Nemačkoj, već i u Kini gde nosi naziv Q2L zbog većeg međuosovinskog rastojanja. Na kineskom tržištu dostupna je i potpuno električna E-Tron verzija, dok se u Evropi nudi i performantna SQ2 varijanta sa 300 KS.

Audi A1 i Q2 će biti penzionisani na kraju životnog veka aktuelnih generacija, pa će tako A3 postati ulazni model u svet Audija.

U nešto daljoj budućnosti, Audi će predstaviti poslednje novo vozilo koje pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem 2026. godine, dok se kraj proizvodnje automobila sa benzincima i dizelašima očekuje tokom 2033.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here