Pixabay.com

Australijanka Kloi Mekardel od prošle srede nosi zvanje jedne od najizdržljivijih plivačica svih vremena. Ova 36-godišnjakinja iz Melburna postavila je novi rekord u preplivavanju Engleskog kanala, koji je 13. oktobra savladala po 44. put u životu!

Mekardel je ovo čudesno ostavarenje zabeležila u razmaku od 12 godina, pošto je 2009. prvi put isplivala 33 kilometra koliko na najužem morskom pojasu deli obale Engleske i Francuske. Pedantni statističari su izračunali da je tokom 44 preplivavanja Lamanša Kloi provela nešto više od 450 sati u hladnoj vodi ovog rukavca Atlantskog okeana i pritom napravila preko milion i po zaveslaja!

U poslednji prelazak Kanala pošla je usred noći, sa Šekspirove plaže u Doveru, da bi deset sati i jedan minut kasnije izašla na francusku obalu u mestu Poan de la Kur Dun. Kada je stigla na cilj rekla je da ne oseća umor i da bi sutra mogla ponovo da pliva istu udaljenost?!

– Naravno, znam da to baš i ne bi bilo pametno, pogotovo jer sam tri dana ranije isplivala od Francuske do Engleske. Ali, sad sva treperim, osećam se fantastično i puna sam energije – rekla je Mekardel.

Ova neumorna Australijanka je posle 44. prelaska kanala ponela titulu “kraljice Lamanša”, ali je odmah objavila i da odlazi u “penziju”, jer kako kaže, više nema motivaciju da ponovo preplivava hladni morski pojas.

Kloi Mekardel inače drži i rekord u najdužem plivanju u okeanu, pošto je 2015. prevalila 124 kilometra između ostrva Južna Eleutera i Bahama, tako što je triput zaredom preplivala ovaj kanal, za šta joj je bilo potrebno tačno 37 sati.

Kraljica, zaista!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here