Kraljica visina u Skoplju

0

Ona je potpuno sama u svom avionu letela od Engleske do Australije

Ona je potpuno sama u svom avionu letela od Engleske do Australije. Ovaj put joj je doneo svetsku slavu pošto je bila jedna od prvih žena pilota i pionira avijacije, a na povratku Ejmi Džonson je sletela i u Skoplje. To je bio događaj koji se dugo pamtio i prepričavao, a novine širom Kraljevine Jugoslavije su o njemu danima pisale. 

Ejmi Džonson je rođena u engleskom lučkom gradu Hal 1903. godine. Studirala je na Šefildskom univerzitetu. Kratko vreme je radila kao sekretarica i knjigovođa, ali je ubrzo napustila dosadan kancelarijski posao.

 

Želela je da leti, a to je bio jedan od poslova koji nisu bili dostupni ženama.

 

Ipak, jula 1929. dopušteno joj je da u Londonskom avijatičarskom klubu posećuje kurseve letenja, i to joj je ubrzo život promenilo iz korena. Iste godine, tada 26-godišnja Ejmi je dobila i pilotsku i inženjersku dozvolu. Godinu dana kasnije let malim avionom "džipsi mos" doneo joj je Orden Britanske imperije.

 

Sa aerodroma "Krejdon" blizu Londona poletela je 5. maja 1930. godine, a u australijski grad Port Darvin sletela je 24. maja. Taj let joj je među narodom doneo slavu i epitet "kraljice visina", o njoj su sa ushićenjem izveštavali svi svetski mediji. Slavna Ejmi ostala je šest nedelja u Australiji. Na povratku kući do Egipta je putovala brodom, a odatle do Engleske ponovo avionom.

 

 

Ostalo je sećanje

Ejmi Džonson poginula je 1941. godine za vreme Drugog svetskog rata. Avion kojim je upravljala iz nepoznatih razloga se srušio u reku Temzu. Njeno telo nikada nije pronađeno, ali su ostala sećanja na nju i njenu izuzetnu hrabrost.

Posle Atine i Soluna, 3. avgusta 1930. godine, avion kompanije Imperijal ervejs, koji je nosio ime "Glazgov", sa svojom slavnom putnicom u ranim jutarnjim satima dodirnuo je i pistu skopskog aerodroma. Bio je to događaj godine za današnju makedonsku prestonicu. U novinama su osvanuli zapisi: "Jutros je u Skoplje doletela slavna engleska avijatičarka mis Ejmi Džonson. Skopljanci su bili oduševljeni, pogotovo skopske dame koje nisu želele da propuste ovu izuzetnu priliku da vide i pozdrave heroinu koja je proslavila svoju otadžbinu, ali i ceo ženski rod.

 

Već od šest sati ujutro na aerodrom su počeli da stižu fijakeri i automobili uglednih građana. Padao je u oči veliki broj skopskih dama, među kojima je bilo i starijih gospođa, u skopskoj narodnoj nošnji", zapisali su tadašnji novinari. 

Kada je avion sleteo, slavnoj mis Ejmi Džonson prvi je prišao gradonačelnik Skoplja Josif Mihajlović. Pozdravio ju je na engleskom jeziku, poželeo joj dobrodošlicu i u ime građana Skoplja poklonio buket svežih ruža. Heroini iz Engleske dobrodošlicu su poželele i druge ugledne ličnosti toga vremena i njene kolege avijatičari, a okupljeni narod joj je s oduševljenjem mahao. "Mis Ejmi Džonson je bila iznenađena i uzbuđena toliko iskrenim izrazima simpatija Skopljanaca. Svima je otpozdravljala i odgovarala sa Mersi (hvala na francuskom). Neprestano je davala autograme, a kada su je pozvali na doručak u hangar, odgovarala je i na pitanja novinara i građana."

– Zašto ste se odlučili da letite preko okeana? – bilo je jedno od pitanja.

– Da bih postala poznata, to je u prirodi čoveka. Glavni izazov mi je bila udaljenost između Londona i Australije. Na putu sam provela 19 dana.

– Kada vam je bilo najteže?
– Iznad okeana, u blizini ostrva Java. Uletela sam u buru koja je trajala pet sati. Tada sam se prvi put pomolila Bogu, i zaista se desilo čudo. Avion se digao iznad oblaka i pojavila se duga – odgovorila je Ejmi Džonson, koja je kasnije u Londonu pričala koliko su je lepo i srdačno dočekali u Skoplju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here