Evo zašto nam slabi dinar

0

Pozitivan doprinos vrednosti dinara daće očekivano postizanje sporazuma sa MMF-om
 

"Slabljenje domaće valute posledica je delovanja kako domaćih tako i međunarodnih faktora. Deprecijacijski pritisci na dinar su prisutni od početka druge polovine godine, pri čemu se povremeno smanjivao ili pojačavao njihov intenzitet", navela je centralna banka u odgovoru agenciji Beta na pitanje šta su razlozi slabljenja dinara.

 

Dinar je danas dostigao najnižu vrednost u odnosu na evro u ovoj godini. Devizni kurs je danas 120,3978 dinara za evro.

 

Kako je objasnila NBS, uz prisutno razduživanje banaka i smanjeni devizni priliv po osnovu investicija, pritisci na dinar su dodatno intenzivirani zbog isplate dividendi od strane domaćih kompanija koji prenose deo ostvarenog profita vlasnicima u inostranstvo.

 

"Isplata dividendi jeste uobičajena i dozvoljena pojava, ali se zbog povećane tražnje za devizama odražava i na kretanja na deviznom tržištu. Takođe, u pravcu deprecijacije kursa dinara uticala je i smanjena tražnja i izlazak iz dinara od strane nerezidenata, što je intenziviralo pritiske na dinare", saopštila je NBS.

 

Takvi pritisci na domaće valute su, kako je istaknuto, "prisutni i u drugim zemljama u okruženju i posledica su neizvesnosti regionalnog karaktera ali i smanjenih monetarnih stimulansa od strane Feda i očekivanog povećanja stepena restriktivnosti, uz istovremeno pogoršanje izgleda za značajni oporavak svetske privrede".

 

NBS očekuje se da će početak sprovođenja mera fiskalne konsolidacije, kao i planirane strukturne reforme u narednom periodu pozitivno uticati na stabilizaciju kretanja na deviznom tržištu.

 

"Pozitivan doprinos vrednosti dinara daće očekivano postizanje sporazuma sa MMF-om o zaključivanju novog aranžmana iz predostrožnosti", procenila je centralna banka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here