Kratki metar – Happy end!

0

Logo ovogodišnjeg "kratkog metra"

 

Prema rečima umetničkog direktora festivala Janka Baljaka, sve veći broj stranih autora pokazuje interesovanje za učestvovanje na beogradskom festivalu, o čemu svedoči 500 prijavljenih filmova na ovogodišnjem konkursu za takmičarski program, a od toga su samo 134 domaća ostvarenja.

Tokom trajanja festivala u takmičarskoj selekciji biće prikazano 80 filmova – 33 domaća i 47 stranih, dok će van takmičarskog programa biti prikazano još 100 ostvarenja.

Na otvaranju festivala, 30. marta, u Dvorani Kulturnog centra Beograd, biće prikazani filmovi o srpskoj prestonici – "I ovo je Beograd" švajcarske rediteljke Korine Švingruber Ilić, "Beograd" holandskog autora Arjana Bretjesa i ostvarenje Vladimira Petrovića "U redu, pobedio sam" o legendi džeza Dušanu Preleviću, ali i dinamičnoj i buntovničkoj istoriji Beograda.

Pre toga na programu će biti odabrani filmovi ovogodišnjeg dobitnika festivalske nagrade za životno delo Borislava Šajtinca.

Članovi žirija ovogodišnjeg festivala su iranski reditelj Kamran Šidrel, francuski reditelj i scenarista Pip Čodorov, profesor teorije filma Olga Markova (Bugarska), urednica emisije "Trezor" (RTS) Bojana Andrić i reditelj kontroverznog filma "Život i smrt porno bande" Mladen Đorđević.

Organizatori festivala skrenuli su pažnju na selekcije "Pip šou", u okviru koje će biti predstavljena retrospektiva avangardnog filma od 1920. do danas, u izboru Čodorova, "Nova svetlost" sa filmovima snimljenim mobilnim telefonom i alternativnim filmskim sredstvima, kao i na selekciju ostvarenja albanskih reditelja, nekadašnjih studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

Najavljene su i selekcije filmova posvećenih Africi, Islandu, izbor filmova iranskog reditelja Šidrela, dok će u okviru programa "Vrelo" biti prikazani filmovi koji se bave temama nasilja u porodici, seksualnog zlostavljanja i kontracepcijom, a nakon projekcija planirane su tribine u saradnji sa nevladinim organizacijama koje se bave ovim problemima.

Posebnu pažnju selektori takmičarskog programa Aleksandra Sekulić i Aleksandar Janković skrenuli su na ovogodišnji izbor animiranih ostvarenja, a za poslednji dan festivala najavljena su dva dugometražna filma sa američkog "Unaff festivala" – "Tok za ljubav voda" i "Dve ljutite mame".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here