pixabay

Dve popularne australijske banke povećale su kamatne stope nekoliko dana pre nego što se predviđa da će Banka državnih rezervi (RBA) povećati kamatnu stopu gotovine.

ANZ, četvrta najveća banka u Australiji, povećala je u petak, prošle nedelje, svoje fiksne stope do 0,35 procentnih poena i za vlasnike i za investitore na period do pet godina.

ING je, takođe, sledio taj korak, podizanjem varijabilnih stopa za nove klijente do 0,08 procentnih poena i fiksnih stopa na stambene kredite do 0,40 procentnih poena za vlasnike hipoteka.

Odbor centralne banke sastaće se u utorak, 7. novembra, kako bi razmotrio novo povećanje stope gotovine. RBA je držala stope na čekanju poslednja četiri meseca, sa poslednjim rastom u junu.

Još jedno povećanje, od 0,25 odsto, podiglo bi zvaničnu stopu gotovine na 4,35 odsto.

Direktorka istraživanja RateCiti.com.au, Seli Tindal je rekla da je tokom prošlog meseca u mnogim bankama bilo znatno više povećanja nego smanjenja fiksnih stopa.

– ANZ ne povećava fiksne stope izolovano. Tokom prošlog meseca bilo je znatno više povećanja fiksnih stopa nego smanjenja širom tržišta, jer na banke utiče povećanje troškova finansiranja po fiksnoj kamatnoj stopi – objasnila je Tindal.

Prema njenim rečima, najnovije povećanje ANZ kamatne stope znači da je banka sada najskuplja opcija od najniže oglašene fiksne kamatne stope četiri velike banke, sa izuzetkom njenog kredita na dve godine.

– Sa svega četiri odsto novih i refinansiranih kredita, koji se odlučuju za fiksnu kamatnu stopu, banke se neće odlučiti na sniženje ovih stopa, jer je malo verovatno da će to dovesti do novih poslova. Kao rezultat ovih promena, ANZ je prešao put od ponude nekih od najekstremnijih fiksnih kredita sa najnižom stopom, do nekih od najmanje konkurentnih u grupi četiri banke – objasnila je Tindal.

Ona smatra da je malo verovatno da će ovo biti znak da se ANZ udaljava od konkurencije na tržištu, jer kada su u pitanju fiksne stope, zaista nema konkurencije o kojoj bi se moglo pričati.

Inače, sve veće banke su od jula menjale varijabilne i fiksne kamatne stope, uprkos pauzi u kamatnoj stopi gotovine.

Kanstarovo istraživanje, sajta koje se bavi uporednim finansijskim kalkulacijama, je otkrilo da su ANZ, CommBank i Vestpac po dva puta prilagodile fiksne stope od početka jula, pri čemu su sve tri imale dva povećanja i jedno smanjenje fiksne stope.

U međuvremenu, NAB je jednom smanjio fiksne stope, ali ih je povećao tri puta u poslednja četiri meseca.

Inače, Međunarodni monetarni fond (MMF) je rekao da će RBA morati ponovo da poveća kamatne stope, jer se stopa inflacije u Australiji na trenutnim postavkama neće usporiti na ciljni raspon od dva do tri odsto do početka 2026.

U najnovijoj proceni MMF-a o zdravlju privrede, objavljenoj sredinom prošle nedelje, navodi se da, iako je stopa inflacije u padu, i dalje je previsoka, a da rastući troškovi usluga ostaju ’lepljivi’ uprkos dosadašnjim 12 povećanja kamatnih stopa RBA.

Zato je MMF preporučio daljnje pooštravanje monetarne politike u vidu viših kamatnih stopa kako bi se osiguralo vraćanje inflacije u ciljni opseg do 2025. „i minimizirao rizik od ukidanja inflatornih očekivanja“.

Ostaje da se vidi šta će odlučiti Odbor RBA na sutrašnjem sastanku.

Niko neće fiksnu kamatu

Međutim, ova najnovija povećanja fiksne kamatne stope verovatno neće zabrinjavati zajmoprimce.

Najnoviji podaci ABS indikatora kreditiranja otkrili su da se svega četiri odsto novih stambenih kredita u septembru odlučilo za fiksnu stopu.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa julom 2021. kada je 46 odsto novih kredita bilo po fiksnim stopama.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here