EPA/Sergei Karpukhin
Dmitrij Peskov

Kremlj je izrazio žaljenje zbog izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena o mogućem oružanom sukobu Rusije i NATO-a u slučaju poraza Ukrajine.

– Videli smo (ovu izjavu). Veoma žalimo što američko rukovodstvo nastavlja svoju naviku da koristi Rusiju kao instrument u svojim unutrašnjim poslovima – rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

– Oni se ovde bave apsolutno eklatantnom demonizacijom naše zemlje kako bi indoktrinirali svoje kongresmene i senatore – zaključio je Peskov.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je ranije da će Rusija, navodno, napasti članice NATO-a nakon pobede u Ukrajini. Koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi nazvao je veoma verovatnim učešće američke vojske u konfrontaciji sa ruskim snagama u slučaju da ruska vojska pobedi u specijalnoj vojnoj operaciji.

SAD ohrabruju Ukrajince na rat

Peskov je dodao da su Sjedinjene Američke Države pokretač ohrabrivanja Ukrajinaca da krenu u rat. Unutrašnje protivrečnosti u SAD u pogledu podrške Kijevu ne mogu a da se projektuju na opšte raspoloženje, uključujući i raspoloženje Evropljana.

– Ovde je teško reći, ali naravno da je Amerika lokomotiva u tom pogledu. Lokomotiva u smislu, verovatno, ohrabrivanja Ukrajinaca da uđu u rat. Naravno, takve unutrašnje protivrečnosti u Sjedinjenim Američkim Državama ne mogu, a da se ne projektuju na opšte raspoloženje, uključujući i među Evropljanima – prokomentarisao je Peskov Bajdenovu izjavu.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da bi nastavak podrške Kijevu od saveznika Vašingtona bez novih sredstava iz SAD bio doveden u pitanje. Bajden je rekao da ceo svet prati šta će učiniti Vašington.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here