Kriju od naroda šta su potpisali

0

Šta li su potpisali: Vučić, Dačić i Dinkić sa čelnicima Etihada
 

Pod izvesnim pritiskom javnosti, predsednik Vlade Aleksandar Vučić je najavio da će Vlada objaviti ugovor s Etihadom, za koji, podsetimo, bivši ministar privrede Saša Radulović tvrdi da je izuzetno nepovoljan po Srbiju.

 

Međutim, Vučić je načinio neobičan potez. On je najavio da će neposredno pre ugovora s Etihadom objaviti ugovor s Fijatom!

Nije jasno zbog čega je Vučić povukao paralelu ta dva ugovora, tim pre što je ugovor s Fijatom takođe u više navrata iz mnogih krugova proglašavan veoma štetnim za Srbiju.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić za "Vesti" kaže da svi komercijalni ugovori koje država sklapa, bez obzira na to da li je reč o Fijatu, Etihadu ili koncesiji gradnje autoputa, moraju biti javni.

 

Kondić protiv, preti tužbom

U prepisci Transparentnosti Srbija i Er Srbije po zahtevu za objavljivanje ugovora na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, generalni direktor Er Srbije, Dane Kondić je odgovorio pisano da bi objavljivanje ugovora prekršilo odredbu o tajnosti, te da bi Etihad mogao da tuži državu pred arbitražnim sudom u Londonu, ili čak i da se potpuno povuče iz posla s Er Srbijom.

– Reč je o novcu građana ili kapitalnim dobrima ove zemlje i jasno je da postoji opravdan interes javnosti da ima uvid u te ugovore. Vlada ne sme da pristaje na ugovorne klauzule koje bi nametnule kompanije da ugovori budu tajni – dodaje Šabić.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je problem tih konkretnih ugovora što za razliku od međudržavnih sporazuma ne podležu skupštinskoj kontroli.

– Tajnost ugovora u Srbiji nije novina, ali je praksa koja se već pokazala kao problematična u slučajevima 24 privatizacije. Umesto da se Vlada uči na greškama svojih prethodnika, kao da se ponovo čeka da neko iz Brisela signalizira da je takva praksa nedopustiva, pa da se počne sa rešavanjem – navodi Nenadić.

Zanimljivo je kako je vlada (bivša i aktuelna) sama izigravala sopstvena obećanja o transparentnosti. Prvo je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, inače glavni pregovarač s Etihadom, rekao da će sporazum biti objavljen do kraja januara. U februaru su stavljeni potpisi, a javnost nije saznala šta je dogovoreno. Ministar saobraćaja Aleksandar Antić potom je rekao kako će sve biti javno čim u Centralnom registru hartija od vrednosti bude registrovana Er Srbija, ali i posle registracije kompanije ugovor je ostao tajna.

Usledilo je obećanje aktuelne vicepremijerke Zorane Mihajlović da će svi detalji biti poznati pre izbora 16. marta, međutim, građani Srbije ponovo su prevareni. Ništa se nije promenilo ni posle predstavljanja poslovnih rezultata za prvih šest meseci rada Er Srbije 2. aprila 2014. godine. Siniša Mali tada je rekao da nema više tajni i da je pitanje dana kada će ugovor biti pred očima javnosti. Više od mesec dana se ćutalo da bi sada premijer Aleksandar Vučić dao slično obećanje uz konstataciju da će prvo biti objavljen ugovor sa Fijatom.

 

 

Dinkić hteo tajnu u zakon

Poverenik Rodoljub Šabić ističe da pored Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, još jedan zakon štiti pravo javnosti da ima uvid u ono što radi država.
– Reč je o Zakonu o koncesijama i javno-privatnim partnerstvima koji je donet neposredno pred rekonstrukciju prošle vlade, a predlagač je bio ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je tada pokušao da isključi javnost i ograniči pravo pristupa dokumentima, ali pošto sam mu zapretio postupkom pred Ustavnim sudom, on se povukao. Danas imamo dobar zakon, ali nažalost država ga ne primenjuje – dodaje Šabić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here