Krupanj strepi od zime

0

Borba sa prljavštinom. Pranje ulica i zgrada u Krupnju

Meštani žive danima u oblaku prašine, ali i to im manje smeta nego činjenica što nije zakopan ni ašov za temelj nijedne porušene kuće, a zima će brzo doći i pitanje je da li će hladnoću i sneg dočekati sa krovom nad glavom.
 

Moramo biti strpljivi: Predrag Marjanović

– Daj Bože, da će biti kako je vlada obećala, ali u zemlji bez para strahujem da to neće biti moguće. Da je ova nesreća pogodila samo nas pa i da se nadam. U krupanjskoj opštini šteta je procenjena na 1,5 milijardi, u Malom Zvorniku više od milijardu, Loznici 1,6 milijardi, u ova tri mesta više od četiri milijarde – kaže jedan Krupanjac koji nije direktno pogođen poplavama.
 

Uništeno 47 kuća

U krupanjskoj opštini je uništeno 47 kuća, od kojih šest vikend-kuća u kojima se nije stanovalo, već su povremeno korišćene. Kada geolozi dostave izveštaj tačno će se znati koliko je kuća potrebno graditi pošto je u zoni klizišta više od 139 objekata.

U opštini vele da čine što mogu, komisije su na terenu, ostalo im je završe posao oko štete u poljoprivredi dok grupa inženjera iz Novog Sada treba da obiđe i "snimi" još nekoliko desetina kuća. U Krupanj je stiglo mnogo humanitarne pomoći, garderobe je i previše, a nedostaje stočna hrana, cisterne za pranje ulica i mehanizacija, jer posla na sređivanju terena ima još mnogo.

– Danas je situacija znatno bolja nego pre dva meseca, očišćeno je 95 odsto nanosa, ali kada se kamionima odvlači zemlja ima je i na točkovima i mora biti prašine, makar ulice oprali ulice i po sto puta. Dok traju ovi radovi ne može sve biti kao u normalnim uslovima. Država nas nije zaboravila, u kontaktu smo sa ministarstvima, ali moramo biti strpljivi. U Krupnju je počela gradnja dve kuće, ali su se tu ljudi sami organizovali, dok je opština odredila 18 placeva gde će biti podignute nove kuće i čekamo da se za to stvore uslovi – kaže zamenik predsednika opštine Predrag Marjanović.
 

Šta je obećao Vučić?

Premijer Aleksandar Vučić je tokom posete Krupnju obećao da će država do kraja septembra podići nove kuće i obnoviti kompletnu putnu i drugu infrastrukturu oštećenu u katastrofalnim poplavama. Krupanjci se nadaju da će obećano biti i urađeno.

Rečice Bogoštica, Čađavica i Kržava, čijim spajanjem u centru mesta nastaje reka Likodra, napravile su pustoš kakva se ne pamti i treba ih ponovo ukrotiti. Srbijavode su preuzele Likodru i uređena rečna korita dok vojska u Kržavi pokušava da vrati istoimenu rečicu u staro korito, ističu u opštini. Meštanin Krupnja Dragan Đurđević, kome je jednu kuću prevrnuo Zmajevac, a druga je teško oštećena, kaže da "ne zna na čemu je".

– Sklanja se zemlja, uklanja se glib danima, radi se nešto, ali korito Zmajevca nije raščišćeno. Bila je ovde jedna komisija za rušenje zgrada, a čekam drugu za sanaciju oštećenih objekata. O gradnji niko ne priča, nisu spremni papiri. Znam šta je obećano, ali mislim da nema ništa od kuća u oktobru, neće to biti ni za dogodine jer nema para – strahuje Đurđević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here