Kuba: stare vile i široki osmesi

0

Havana, grad koji odiše prošlim vremenima kada je u njoj uživala brojna evropska i američka „dekadencija“ koja je tu dolazila da se kocka, Trinidad, u kojem se nalaze kolonijalne vile bivših robovlasnika, Varadero, turističko središte s najlepšim plažama Kube i toplim morem u kojem se kupate sa delfinima, osnovne su destinacije kada je karipski arhipelag u pitanju.

 

 

Obeležena jednom od najdužih revolucija 20. veka, Kuba je savršeno stopila tradiciju i modernu svakodnevicu koja je tek ponegde tekla uporedo sa ostatkom sveta – stari američki automobili i kolonijalna španska arhitektura u kombinaciji s raskošnim hotelskim kompleksima i šoping centrima slika su današnje, moderne Kube.

 

Ali, isto tako ne treba se iznenaditi ako na ulicama Havane ugledate čoveka koji na improvizovanoj kartonskoj tezgi popravlja plastične upaljače, ako na simsu od prozora sa ulične strane nađete tezgu na kojoj možete da kupite sendvič za poneti i hladnu limunadu, napravljene iza zavese.

 

Nije iznenađujuće ni ako umesto u restoranu završite u nečijem šarenom dvorištu gde za dugačkim stolom večerate sa gomilom neznanaca. Cenu celokupnog obroka ugovarate sa punačkom gospođom pre ulaska u dvorište, a šta će se obedovati ostaje kulinarska tajna do kraja.

 

Energija i neverovatan duh stanovnika Kube najbolje se odražavaju kroz muziku i ples, koji su vitalni deo kulture. Upravo tu su nastali brojni “latino” stilovi, poput bolera, rumbe, i verovatno najpopularnije i najraširenije, salse. Salsa se igra na svakom ćošku, parku, ispred zgrade, svugde gde je moguće da se okupe ljudi koji dokolicu prekraćuju plesom i vedrinom koja im isijava iz očiju.

 

 

Pored salse, opsesija Kubanaca je i bejzbol. Može se reći da je razmena sličica i karata sa likovima poznatih igrača nacionalni sport u nedostatku terena na kojima bi se bejzbol zaista i igrao.

 

Pijaca koja se nalazi iza Plaza de la Katedral u havani živahna je pozornica puna slikara, vajara i raznoraznih prodavaca, a već na prvi pogled osvaja šarenlikom atmosferom.

 

Istočno od Havane smeštene su najlepše plaže ostrva, a malo južnije smestio se muzej Ernesta Hemingveja, koji je veliki deo života proveo u svojoj kubanskoj rezidenciji. Kao i mnoga havanska velelepna zdanja i Hemingvejeva rezidencija nalazi se u lošem stanju i već godinama vapi za restauracijom, ali i pored toga svakog dana opsedaju je grupe turista koji žele da osete atmosferu u kojoj su stvarana neverovatna književna dela.

 

Kada i koliko

Cene dvonedeljnih aranžmana za Kubu kreću se od 1200 do 2000 evra, zavisno od datuma putovanja. Preporučuje se da se putovanje na Kubu planira od novembra do aprila za vreme suve sezone, a posebno treba izbrgavati putovanje tokom septembra i oktobra kada je period uragana.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here