EPA/Florian Wieser
Parlament Austrije

Predsednica grupe prijateljstva sa Srbijom austrijskog parlamenta Gudrun Kugler istakla je da je Srbija važan faktor na Zapadnom Balkanu i da Austrija pozdravlja reči spremnosti predsednika Aleksandra Vučića na kompromis u vezi sa Kosovom.

U razgovoru sa delegacijom grupe prijateljstva sa Austrijom Skupštine Srbije, poslanica Narodne partije Austrije (OVP) je podsetila da Austrija pruža veliku podršku evropskom putu Srbije.

– Posmatramo Srbiju kao važnog faktora na Zapadnom Balkanu. Austriji je važna privredna saradnja sa Srbijom. Pozdravljamo reči spremnosti na kompromis predsednika Vučića u vezi sa Kosovom i uvek ćemo kritikovati nepravdu pema srpskoj zajednici na Kosovu – poručila je ona.

Kugler je zahvalila Srbiji na podršci Austriji u oblasti migracija. Ocenila je i da su sastanci parlamentarnih grupa prijateljstva korisni.

Kugler je bila domaćin delegaciji iz Srbije koju je predvodio Dragan Marković Palma, a u kojoj su bila 12 poslanika, dok je sastanku, sa austrijske strane, prisustvovalo devet poslanika različitih parlamentarnih partija.

Marković je posle sastanka rekao da je zadovoljan onim što je čuo od austrijskih kolega, navodeći da je siguran da oni nisu dovoljno informisani o situaciji na Kosovu i Metohiji.

– EU stalno u svojim izjavama spominje “obe strane” kada se govori o KiM, a u stvari, u poslednjih osam godina samo jedna, albanska strana, ne poštuje dogovoreno. Kako možemo govoriti o obe strane ako je samo jedna, kosovski Albanci, tačnije pripadnik specijalne jedinice Rosu pucao na srpsku decu na Badnji dan, samo zato što su Srbi i što su nosili badnjak, obeležje srpske tradicije i vere – rekao je on.

Zato su se, kaže, dogovorili da kolegama iz Austrije šalju tačne i proverene informacije o događajima na Kosovu i Metohiji.

4 COMMENTS

  1. Po aktuelnim politikama, sasvim je moguć savez Austrougarske, Turske i Srbije kome bi se priklonili Bugari i Rumuni, a kasnije verovatno i Italijani, Česi i Slovaci… Zašto bi samo Nemci i Francuzi, posle viševekovnih ratova, pravili saveze, pa i sebi dali za pravo da pišu sporazume kojima otimaju svetinje Srbiji ???

    • Pa Austrijance grize savest, kao i Mađare – znači Austro-Ugari bi preispitali odluku o priznavanju lažne države Kosovo..sa Turcima bi se poslovno dogovorili…Bugari i Rumuni bi proglasili neutralnost posle završetka ovog rata izmedju NATO i Rusije, a možda im se pridruži i Italija, ako bi videla svoj interes u Albaniji….tako bi postojao savez neutralnih država po granicama koje su medjunarodno priznate, što podrazumeva KiM u Srbiji …nije neverovatno, jel da ?

  2. Браво Нено
    За анализу , чуда су могућа
    Слава☦️Богу
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here