EPA-EFE/BART MAAT
Dmitro Kuleba

Ukrajinski ministar odbrane Dmitro Kuleba izjavio je danas da partnerske države ne daju Ukrajini dovoljno protivvazduhoplovnih odbrambenih (PVO) sistema.

– Partneri nam jesu dali svoje različite sisteme, mi to cenimo, ali to jednostavno nije dovoljno s obzirom na razmere rata – rekao je Kuleba za Rojters.

On je naveo da je Ukrajini potrebno najmanje od pet do sedam PVO sistema “Patriot” da bi značajno pojačala svoju zaštitu, ali da njeni partneri nisu voljni da ih joj daju, iako poseduju preko 100 tih sistema.

– Da li je to zaista toliki problem? Nije li izvodljivo da se Ukrajini odobri minimalni zahtev? – upitao je Kuleba.

On je napomenuo da su ruski napadi na Ukrajinu u martu uključivali 94 balističke rakete koje su brže od običnih, te ih je teže oboriti.

– A rešenje je tu. To je prosto problem političke volje. Neko mora da donese tu odluku –  kazao je Kuleba i upozorio da ne preteruje kada kaže da će “Evropa biti u ratu i da će rakete padati na Brisel i ostale evropske gradove” ako Ukrajina ne pobedi u ratu.

Zato je najbolji način za zapadne države, dodao je Kuleba, da izbegnu da pale “Patriot” sisteme nad svojim gradovima i da im umiru vojnici, već da pošalju te PVO sisteme Ukrajini.

Upitan o novom planu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga za pomoć Ukrajini od 100 milijardi evra u narednih pet godina, Kuleba je pozdravio taj plan, ali i napomenuo da to treba da budu nova sredstva, a ne prenamena onih na koja su se te države već obavezale.

Kuleba je najavio da će danas i sutra navesti problem nedostatka PVO sistema u Briselu na sastanku ministara spoljnih poslova država članica NATO saveza, na 75. godišnjicu tog saveza.

Jedna od glavnih tema tog sastanka biće Stoltenbergov plan, a za sutra je najavljen i sastanak Saveta NATO-Ukrajina.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here