EPA
Erdogan, Zelenski i Gutereš u Lavovu

Turska i Ujedinjene nacije nisu pokušale da ubede Kijev da učini ustupke Rusiji tokom današnjih razgovora u Lavovu, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

– Niko nije pokušao da nas ubedi da učinimo bilo kakve ustupke Rusiji – poručio je Kuleba u video-snimku na Fejsbuku posle trilateralnog sastanka u kojem su učestvovali generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednici Ukrajine Vladimir Zelenski i Turske Redžep Tajip Erdogan, prenela je agencija Tass.

Kako je rekao šef ukrajinske diplomatije, Zelenski, Erdogan i Gutereš su koordinisali akcije u vezi s izvozom ukrajinskih žitarica i situacije sa Zaporoškom nuklearnom elektranom.

– Predsednici i generalni sekretar usaglasili su ne samo svoje stavove već i svoje akcije po ključnim pitanjima, odnosno o žitnom koridoru, NE Zaporožje i oslobađanju naših zatvorenika. To znači da nisu samo razgovarali o nečemu, već su se dogovoril io tome ko će šta dalje da radi – poručio je Kuleba.

Takođe, prema njegovim rečima, nalaženje diplomatskih rešenja za mnoga pitanja zavisi od koordinisanih akcija i odluka Zelenskog, Erdogana i Gutereša.

Dodao je i da postoji međusobno razumevanje između generalnog sekretara UN i dvojice predsednika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here