Kulturom “osvajamo” Beč

0

Stigle brojne čestitke: Dr Marko Stijaković
 

ASD je 2011. godine proglasilo 13. oktobar za Dan austrijsko-srpskog prijateljstva, našavši za to valjane i opravdane istorijske razloge.

Dr Marko Stijaković, predsednik ASD, ističe da je upravo na taj dan, pre 230 godina, austrougarski car Josif Drugi potpisao Patent o toleranciji.

 

Dekret

Dekret o proglašenju Dana prijateljstva ASD su na svečanoj ceremoniji potpisali Herta i Šandor fon Habsburg, tadašnji namesnik Srpske pravoslavne crkve u Austriji protojerej-stavrofor Milovan Knežević, tadašnji ambasador Republike Srbije u Austriji Milovan Božinović, Predsedništvo ASD i oko 150 znamenitih ličnosti iz Austrije i Srbije.

U tom Patentu su Srbima prvi put dodeljene privilegije, koje su obuhvatale slobodno naseljavanje na teritorije Austrougarske, priznanje drugih konfesija osim rimokatoličke, poreske olakšice i pristup višem obrazovanom sistemu. Te privilegije su bile podloga brojnih istorijskih zbivanja na području Austrougarske.

Ovogodišnja proslava trebalo bi, kako ističu organizatori, da pokaže da su Srbi aktivan deo austrijskog civilnog društva.

U organizaciji ovogodišnjeg Dana prijateljstva učestvuju svi partneri ASD, a Matilda Leko i trio Piler su preuzeli direktno učešće u muzičkom programu.

– Čestitke za ovu proslavu smo dobili od brojnih istaknutih ličnosti Austrije, brojnih prijatelja iz Srbije i od diplomatskog kora u Austriji, koji su ujedno najavili svoj dolazak. Delovanjem ASD Srbi sve više postaju deo bečke kulturne scene, a upravo kultura je onaj deo Beča koji povezuje svet ii širi prijateljstvo – istakao je predsednik ASD Marko Stijaković.

Ulaz na ovu manifestaciju je slobodan, ali iz organizacionih razloga se zainteresovani mole da se prijave putem mejla na info@oesg.or.at.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here