Pexels

Kumin je začin koji se upotrebljava više od 4.000 godina. Ima brojna lekovita svojstva, pa ne čudi što se u starom Egiptu koristio kao lek.

Ova začinska biljka, skrivenosemenica, raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebno u Indiji koja je njegov najveći proizvođač. Seme kumina je izgledom slično kimu, ali je krupnije i aroma je drugačija.

Kumin se u kulinarstvu koristi u obliku semenke ili praha, a kako je veoma jak začin, koristi se u umerenim količinama.

U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela u kojima se koriste pasulj i leblebije.

Glavni razlog je taj da ovaj začin može da spreči nadutost i gasove izazvane konzumiranjem ovih mahunarki. Oni će obavezno preliti pasulj vodom i ostaviti tako preko noći, a u tu vodu će dodati kumin, tek sutradan će ga kuvati. Nešto slično i na našim prostorima se radi kada se priprema pasulj.

Ako imate problema sa nadutošću i gasovoma, možete da isprobate i tehniku žvakanja prstohvata semenki kumina nekoliko puta dnevno uz prethodnu konsultaciju sa vašim doktorom.

Istraživanja su pokazala da semenke kumina stabilizuju crevnu floru i mogu da pomognu u lečenju gastrointestinalnih poremećaja, sprečavaju rast loših, i podstiču rast dobrih bakterija, prenosi Zadovoljna.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here