EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da bi Kosovo prema specijalnom američkom izaslaniku Ričardu Grenelu trebalo da se postavi isto kao 1998. prema Robertu Gelbardu, koji je rekao da je OVK teroristička organizacija, nakon čega ga je zamenio Ričard Holbruk.

– Što se tiče specijalnog izaslanika Grenela, budući da je rekao da Kosovo treba da ukloni reciprocitet sa Srbijom, mislim da bi trebalo da postupamo na isti način kao što smo to učinili sa ambasadorom Gelbardom kada je 1998. godine rekao da je OVK teroristička. Tada je naša pozicija uzrokovala da Gelbarda zameni Holbruk. Čak i danas nam je potreban Ričard Grenel kog će zameniti novi Ričard Holbruk – napisao je Kurti na Fejsbuku.

On je naglasio i da dijalog sa Srbijom nije prioritet za građane Kosova.

– Pored bavljenja pandemijom kovid-19, glavna briga građana Kosova su pravda i zapošljavanje, odnosno borba protiv korupcije i ekonomski razvoj, a ne dijalog sa Srbijom. To je dokazano na izborima 6. oktobra 2019. godine, a građani ga širom Kosova danas potvrđuju to još više – kaže Kurti.

Lider samoopedeljenja je istakao da je pre tri dana od kosovske ambasade u SAD primio poziv za učešće na virtuelnom sastanku o perspektivi i strategijama u vezi sa pregovaračkim procesom između Srbije i Kosova. Taj poziv potisalo je 25 albanskih aktivista u SAD, naveo je Kurti.

Dodao je da veoma ceni albansko-američku zajednicu zbog njenog istorijskog i patriotskog doprinosa.

– Ali, uprkos uvažavanju dobrih namera potpisnika, moram da odbijem ovaj poziv, jer bi takav sastanak legitimisao proces koji se odvija u potpunosti u odsustvu poštovanja prema građanima, institucijama i demokratiji na Kosovu – rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, sastanak između lidera institucija i lidera parlamentarnih stranaka imao bi smisla kada bi vlada pripremila platformu sa zahtevima prema Srbiji, koju bi trebalo da predstavi skupštini i da traži podršku dve trećine poslanika.

– Delovanje vlade bez platforme, ili sa platformom koja je skrivena od skupštine, ne samo da vređa demokratiju i nas kao najveći parlamentarnu stranku, već šteti nacionalnom interesu. Kako možemo da učestvujemo u zajedničkom sastanku sa likom poput predsednika Kosova, koji i sam podržava potpuno drugačiji plan, da Srbiji plati podelu Kosova pod izgovorom teritorijalne razmene. Mi ne mislimo da Kosovo Srbiji duguje bilo šta, i ne želimo da ublažimo nedostatak legitimiteta onih koji su se delegitimirali učestvovanjem na sastancima. Priznanje Kosova nije nešto što možemo da kupimo, možemo ga dobiti izgradnjom i jačanjem države, ekonomije i demokratije – rekao je Kurti.

Pored predsednika, dodaje Kurti, problem je i učešće na sastanku kosovskog premijera, za koga kaže da nema legitimitet, podršku u narodu, a koji tvrdi da može pregovarati o Kosovu.

– Njegova slabost pretvoriće se u slabost Kosova ako ne postupamo pravilno i ako proces ne vodi subjekt i osoba koja pobedi na slobodnim i demokratskim izborima koji se moraju održati što je pre moguće. Kosovski predsednik Tači umešao se u američke izbore 2016. protiv Donalda Trampa, a sada se meša u izbore 2020. protiv Džoa Bajdena. Oba puta se ponaša pogrešno i nanosi štetu Kosovu – rekao je Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here