Tanjug
Nedavni protest lekara iz Kosovske Mitrovice

Zabrana kamionima sa srpskom robom da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, koju je pre mesec i po uveo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, uzima svoj danak.

Ta odluka dovela je ne samo do nestašica lekova u zdravstvenim ustanovama i apotekama, već je i ispraznila rafove u samoposlugama i drugim trgovinskim radnjama. Priština uporno pokušava da nametne Severu KiM robu iz drugih zemalja koja je i skuplja i ne baš kvalitetna.

Direktor Kliničko bolničkog centra dr Zlatan Elek kaže da je humanitarna katastrofa zapretila severu KiM, jer se lekovi ne dopremaju u ovu zdravstvenu ustanovu.

Bez pomaka

Zlatan Elek je ukazao da nema pomaka u stavu Prištine da ne dozvoli dopremanje lekova.

– Priština je polovinom juna zabranila ulazak na KiM kamionima s robom iz centralne Srbije, tako da na sever pokrajine ne mogu da se dopremaju ni lekovi, ni osnovne životne namirnice – pojasnio je direktor KBC Kosovska Mitrovica.

U privatnim apotekama u Leposaviću, nedostaju pojedini medikamenti iz Srbije, pretežno sirupi za decu, navodi portal Kosovo online.

– Već mesec dana nemamo zdravo tržište, konkurentnost robe je nemoguća ako je nemate. Građani su najveći gubitnici. Ako imaju novac, a nemaju ono što žele da kupe, primorani su da kupuju ono što im nudimo, a to su najčešće neke zamene za srpske proizvode. Nekada su Srbi sa juga dolazili u Severnu Mitrovicu da bi kupovali srpske proizvode, to dovoljno govori o poverenju i kvalitetu robe koja je proizvedena u Srbiji – priča jedan trgovac u Severnoj Mitrovici.

Šteta za sve

Drugi trgovac, kako prenosi ovaj portal, ukazuje skoro dva meseca ne može da se nabavi roba koju potrošači žele, što nije ništa drugo do silom nametanje stanovništvu šta da konzumira.

Iz Beograda ne stižu ni novine, a građani ne kriju ogorčenost zbog ovakvog ponašanja. Kažu, roba lošijeg kvaliteta je zamenila srpsku, a uz to su još i cene podivljale. Sve je poskupelo, nešto i za jedan evro po artiklu. Pritom je, kaže, skuplje nego u ostalim delovima Srbije.

Narod je zabrinut, priča meštanka Leposavića i objašnjava da ni preko prelaza Jarinje ne mogu da prenesu nešto namirnica, što su ranije mogli.

Da bi, zbog odluke da se zaustavi srpska roba na administrativnoj liniji, štetu mogli da imaju i Beograd i Priština, nedugo po uvođenju te mere, ukazivala je Alijansa biznisa Kosova. Oni su naveli da to najviše utiče na građane srpske, ali i albanske nacionalnosti koji su navikli na srpsku robu. Uz to, kako su ukazivali i ekonomski gubici su veoma veliki.

Kurtijeva administracija, međutim, ne odustaje od ove mere.

(Ne)zvanična odluka

Vlada Kosova je donela odluku da zabrani ulazak robe iz Srbije na Kosovo, 14. juna, kada je srpska policija na teritoriji centralne Srbije uhapsila trojicu pripadnika Kosovske policije. Odluka o zabrani nije saopštena zvanično, ali se primenjuje, iako su oni pušteni 26. juna i istog dana se vratili na Kosovo.

Na Kosovo najpre nisu mogli kamioni sa srpskim tablicama, bez obzira na poreklo proizvoda koje su prevozili. Zatim je ta odluka promenjena, tako da zabrana za ulazak na Kosovo važi samo za kamione koji prevoze robu poreklom iz Srbije.

Oskrnavljena svetinja

Nova nedela poslednjih dana na KiM. U Varoš selu kod Uroševca oskrnavljena je, tokom vikenda, Crkva Sveti Ilija. Paroh Trajko Vlajković kaže da je obijena, da su sa severne strane razbijena tri prozora i u oltarskom delu jedan.

Povratničkoj porodici Janković u Blagači kod Istoka izgoreo je pomoćni objekat, a šteta je procenjena na 4.000-5.000 evra. Kancelarija za KiM će pomoći porodici Janković u saniranju štete.