EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Član Predsedništva DPK Adri Nurelari kritikovao je kosovsku vladu i premijera Aljbina Kurtija zbog neodgovornosti i nespremnosti za suočavanje sa energetskom krizom, iako su na to upozoreni početkom godine i imali su dovoljno vremena da potpišu ugovore u vreme kada su cene električne energije na berzama još uvek bile razumne.

Nurelari je na Fejsbuku, reagujući na navode Kurtija, napisao da je poznata činjenica da tokom zime domaća proizvodnja ne može da pokrije sve veću potrošnju i da svaka vlast treba da se pripremi za uvoz.

Smatra da je moglo da se u budžetu koji je odobren u oktobru predvidi povećanje troškova i dodela sredstava za subvencionisanje preduzeća ili društvenih slojeva.

Nurelari je ironično naveo da su strateška dostignuća “neodgovornog premijera koji je sposoban samo za demagogiju”, u području energetike ta što je naterao da se iz izgradnje termoelektrane povuče kompanija koja je planirala investiciju od 1,2 milijardi evra kapaciteta 500 megavata, blokirao francuskog strateškog investitora koji je prošle godine dobio odobrenje za ulaganje više od 110 miliona evra u energiju vetra. Kao i američku agenciju MCC u projektu gasovoda, investiciju vrednu 200 miliona evra, kao i projekat elektrane na gas koji bi pokrio 20 odsto potreba Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here