EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Bivši poslanik Samoopredeljenja Afrim Kasoli kazao je da se premijer Kosova Aljbin Kurti suočava sa dva gubitka kada je reč o nacrtu Zajednice srpskih opština, jer u slučaju da pošalje nacrt Ustavnom sudu izgubiće podršku građana, a ako ga ne pošalje, postoji mogućnost da Kosovo ne postane član Saveta Evrope.

Kasoli je naveo da je Kurti iskoristio Zajednicu srpskih opština kako bi došao na vlast, tako što je pričao da na formiranje neće nikako pristati, ali da je trenutno u situaciji u kojoj je prinuđen da donese odluku šta da radi i na kom polju da podnese gubitak.

– Zajednica srpskih opština bi mogla da bude jedan od najvećih Kurtijevih izazova. Nacrt statuta i Zajednica su dva velika razloga koje je Kurti iskoristio za političku mobilizaciju i dolazak na vlast. Zbog pritiska, za imovinu manastira Visoki Dečani bio je prinuđen da donese odluku. S druge strane, suočava se i sa političkim pritiscima za slanje nacrta statuta Zajednice – kazao je Kasoli.

Kako pojašnjava, ako Kurti odluči da pošalje nacrt statuta Ustavnom sudu za osnivanje Zajednice zarad članstva Kosova u Savetu Evrope, to će mu doneti izborni udarac zbog obećanja koja je godinama davao da to neće učiniti.

– S druge strane, ako to ne uradi, postaje jasno da Kosovo možda neće ući u Savet Evrope, što bi opet bio veliki gubitak – poručuje Kasoli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here