EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da ne očekuje da Sjedinjene Američke Države vide Srbiju onako kako je vidi Kosovo.

U intervjuu u emisiji “Javni trg”, Kurti je rekao da je bio ratni i politički zatvorenik.

– SAD moraju da vode računa o demokratijama širom planete i razumem da nemaju dovoljno vremena, a takođe shvatam i da vreme ističe. Ne samo za njih, već i za sve nas. Stoga, kada se ovde dodaju geopolitička razmatranja i određene strategije, naravno da ponekad može doći do neslaganja više u pogledu strategije i taktike nego principa i vrednosti. U svakom slučaju, ja sam svima rekao jednu stvar. Ne očekujem ni da SAD vide zvanični Beograd očima Aljbina Kurtija, ali ni oni ne bi trebalo da očekuju od mene da američkim očima vidim Srbiju. Bio sam ratni i politički zatvorenik, znam desetine ljudi koji su poginuli u ratu i poznavao sam ih žive i natprosečno poznajem istoriju Srba i Albanaca o odnosima albanskog naroda uopšte prema Srbiji – ispričao je Kurti.

Dodaje da SAD i Srbija imaju obostrano priznanje.

– Srbija je izvršila genocid na Kosovu. SAD su svedok, a ne žrtva. Mi smo žrtve. Žrtva i svedok nisu ista stvar. Zato verujem da bolje poznajem Srbiju i ne mogu da imam isti stav niti osetljivost kao američki Stejt department. Naši odnosi sa SAD treba da budu saveznički, ali naši stavovi ne bi trebalo da budu isti – rekao je Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here