Kosovo online
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Srbija krši evropski predlog sporazuma Beograda i Prištine, i da nije obećao da će napisati nacrt Zajednice sprskih opština.

Kurti je, na konferenciji za medije posle sastanka sa premijerom Irske Leom Varadkarom, pozvao EU da “reaguje na kršenje Sporazuma od strane Srbije”, istakavši da Kosovo insistira na potpisivanju kao garanciji za njegovo poštovanje.

– Mi želimo normalne odnose sa Srbijom, a normalni odnosi za nas su dobrosusedski evropski odnosi jer je to važno za mir i bezbednost i predstavlja naš cilj, ali i našu sudbinu. Podvlačim da smo 27. februara usaglasili Osnovni sporazum, a 18. marta implementacioni aneks. Problem je što je od 11 članova Osnovnog sporazuma Srbija prekršila najmanje osam. Tražimo pravnu sigurnost, ne samo za primenu sporazuma već i za njegovo poštovanje ili pak nepoštovanje. Zato smo tražili da se sporazum potpiše. Insistiramo na potpisivanju sporazuma i tražimo od EU, kao medijatora, da uvek reaguje i na najmanja kršenja koja mogu da se počine, a nažalost ima ih mnogo i nisu mala – poručio je Kurti.

Na pitanje da prokomentariše svoju izjavu u kojoj je izrazio spremnost da zajedno sa svoja dva ministra napiše nacrt statuta ZSO, Kurti je rekao da on to nije obećao.

Kako je dodao, ZSO nije prioritet i ne može se izdvojiti.

– Nisam obećao da ću napisati nacrt za Asocijaciju, ali mogu to da uradim. Ako je to interna stvar, kao što je rečeno, ja mogu da ga napišem. Tako da nisam dao obećanje, ali sam izrazio sopstvenu sposobnost da to napišem i da o tome razgovaramo. Ali nemojmo mešati stvari – prvo da rešimo Osnovni sporazum, implementacioni aneks i tek onda možemo govoriti o Asocijaciji – rekao je Kurti.

2 COMMENTS

  1. Haha koji lazov i prevarant. Uzeli ste celo Kosovo silom uz pomoc Amerike i Nato pakta. a plasis se da sprovedes i formiras ZSO. To je Vasa obaveza koju ste preuzeli 2013 i 2015.Odugvlacis a sa druge strane vrsis etnicko ciscenje Srba da sto manje Srba ostane na Kosovo da bi mogao da radis sta hoces sa njima. Zato si dobio sankcije EU gde je Kosovo do sada izgubilo oko 300 Mil., Eura tvojom tvrdokornom politikom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here