EPA/Milan Kammermayer
Aljbin Kurti

Premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da bi, umesto održavanja međunarodne konferencije za Beograd i Prištinu koju je predložio albanski premijer Edi Rama, trebalo da se u potpunosti primeni Osnovni sporazum.

– Imali smo međunarodne konferencije u prošlosti i sada imamo osnovni sporazum iz Brisela, od 27. februara ove godine, kao i aneks za implementaciju iz Ohrida od 18. marta. Sve što treba da se uradi je da se taj osnovni sporazum bespogovorno primeni u celosti, na pravičan i izbalansiran način. To mora da se uradi i tome smo posvećeni u Briselu na sastancima koje imamo – rekao je Kurti novinarima u Prizrenu.

Albanski premijer Edi Rama predložio je ranije da se organizuje međunarodna konferencija na visokom nivou kako bi se pronašlo rešenje za krizu na KiM.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel podržao je ideju da se organizuje konferencija sa pojedinim zemljama članicama EU “kako bismo podržali napore posredovanja, zajedno sa SAD, jer smo videli prethodnih meseci poteškoće i eskalaciju situacije”.

– Došlo je vreme da se napravi jedan globalni pristup i došlo je vreme da se preduzmu koraci ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine – rekao je Mišel.

Govoreći o mogućnosti da se organizuje međunarodna konferencija, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je međunarodna zajednica i dalje angažovana i da Kvinta kontinuirano vodi razgovore sa šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here