EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti reagovao je na izjavu specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, koji se danas usprotivio odluci vlade o uspostavljanju reciprociteta prema Srbiji, poručivši da negiranje prava na princip reciprociteta Kosovu znači uskraćivanje prava da deluje kao suverena država.

“Negiranje principa reciprociteta Republici Kosovo je negiranje sprovođenja njegovih suverenih prava. Dijalog treba da se vodi između dve jednake strane i Srbija mora da gleda na Kosovo kao na nekog sebi jednakog za svakim stolom”, ocenio je Kurti u objavi na Tviter nalogu.

Podestio je da je krajem februara doneo odluku o postepenom ukidanju stopostotne takse na robu iz Srbije i postepenoj primeni reciprociteta.

“Krajem februara najavio sam postepeno ukidanje stopostotne takse i postepeno sprovođenje principa reciprociteta sa Srbijom. Postepeno, jer smo želeli da organi carine sa obe strane granice budu pripremljene”, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, sve mere koje preduzima Vlada Kosova predstavljaju odgovor na širok spektar necarinskih barijera koje Srbija nameće Kosovu.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je razočaranje zbog sinoćne odluke kosovske vlade kojom se zabranjuje ulazak srpske robe na čijoj deklaraciji ne piše “Republika Kosovo” i poručio da takve jednostrane akcije narušavaju nastavak dijaloga i da ih zato treba odmah ukloniti.

2 KOMENTARA

  1. A na šta su te takse, kao, “reciprocitet”?Uostalom, nije samo Srbija, koja vas ne smatra jednakima!Ima njih oko stotinjak!

  2. Ako je tacno da “Srbija mora”, ma ne moramo mi nista 100 godina, a oni neka gledaju sta ce …
    Bilje neka razmisle o misljenju Vetona Suroija kako da se problem resi i misljenja sam da je covek pogodio sustinu. Medjutim ne pitamo se ni mi, ni oni jer plan Nemacke da to bude “nicija zemlja” sa vazalnom vladavinom i exploatacijom resursa vec jeste na snazi pa dokle dotle… Inace plan je objavljen od strane BND 1997. godine na internetu i ubrzo nakon toga skinut sa mreze … ociscen.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime