EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je, nakon sastanka sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO Tomasom Gofusom, da se zalaže za normalizaciju situacije, i da su vladavina prava, odsustvo “nasilnih protesta i kriminalnih aktivnosti”, kao i prevremeni izbori, put ka deeskalaciji.

Prema njegovim rečima, vlada u Prištini je tome “maksimalno posvećena”.

“Međutim, negativne mere Evropske unije prema Kosovu kao najdemokratskijoj zemlji Zapadnog Balkana, koja je sankcionisala rusku agresiju u Ukrajini i koja se uskladila sa spoljnom politikom EU, dovele su do asimetrije u dijalogu”, navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta koje je preneo Reporteri.

On je dodao da je Priština posvećena punoj saradnji sa NATO-om, kao i da razmena informacija i koordinacija treba da doprinesu vladavini prava na severu KiM i poboljšanju bezbednosne situacije.

Kurti je zahvalio na doprinosu i neophodnoj ulozi NATO-a “za oslobođenje i bezbednost Kosova”, dodavši da Kosovo treba “što pre” da postane član Partnerstva za mir.

On je izrazio zabrinutost zbog “nedostatka jasnoće” KFOR-a u vezi sa događajem od 14. juna kada su, prema njegovim rečima, kidnapovana tri službenika kosovske policije.

Dodao je i da je “zabrinut i zbog izveštaja da je oružje navodno švercovano u srpske pravoslavne crkve kolima hitne pomoći”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here