EPA/Ermal Meta
Aljbin Kurti

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala Švarc obavestila je austrijskog ministra za evropska i međunarodna pitanja Aleksandera Šalenberga da će Kosovo detaljno analizirati dosadašnje pregovore, a zatim napraviti strategiju za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

U telefonskom razgovoru Gervala Švarc istakla je da samo stvaranjem nove strategije može doći do istinskog dijaloga i postizanja trajnog rešenja u odnosima sa Srbijom.

Austrijski savezni ministar za evropska i međunarodna pitanja Aleksandar Šalenberg, izrazio je punu podršku Austrije Kosovu u prvom razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom Švarc.

Teme razgovora bile su politička situacija i saradnja u regionu, kao i doprinos Austrije u obezbeđivanju kontingent vakcina za Zapadni Balkan, na čemu se u ime Kosova srdačno zahvalila Gervala Švarc.

Savezni ministar Šalenberg naglasio je da Kosovo uživa velike simpatije u Austriji i visoko se nalazi na listi spoljnopolitičkih prioriteta njegove zemlje.

Gervala Švarc zatražila je i podršku Austrije u naporima Kosova da stekne diplomatsko priznanje članica EU koje to još nisu učinile.

Šalenberg je pozvao Gervalu Švarc da 11. juna prisustvuje Evropskom forumu u Beču.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here