EPA/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti izrazio je danas, u telefonskom razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, spremnost da se prisustvo policije u zgradama opština na severu KiM smanji “postepeno i srazmerno uspostavljanju reda”, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kurti je ocenio da bi to istovremeno “omogućilo otvorenu i fer kampanju pred vanredne demokratske izbore u ovim opštinama”.

U saopštenju se navodi da je u razgovoru bilo reči o neophodnosti deeskalacije situacije u četiri severne kosovske opštine i normalizacije odnosa sa Beogradom kroz primenu Osnovnog sporazuma.

Fon der Lajen je nakon razgovora sa Kurtijem na Tviteru navela da je istakla hitnu potrebu za deeskalacijom situacije na KiM i najavila da će tokom dana razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Kurti juče su imali telefonske razgovore sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji je takođe zatražio deeskalaciju.

1 COMMENT

  1. Sta li se trazi vise od Vucica da potpise kapitulaciju to se nece desiti tjerate narod u novi rat,teror na kosovu koji pravite narod ne moze izdrzati.Moje licno misljenje i kao savjet Srpskom narodu sa kosova da se organizovano i masovno kupe i bjeze u Srbiju jel postoji gorko iskustvo sa Srbima iz Hrvacke koji su pobijeni i protjerani i to je za EU zavrseno niko nikad iz EU nije reko ni rijec danas je hrvacka nagradjena i nalazi se u EU Demokratska EU ZAR NE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here