EPA/Fehim Demir
Oslobodilačka vojska Kosova

U prisustvu međunarodnih zvaničnika, čelnici privremenih institucija u Prištini su proslavili Dan kosovskih snaga bezbednosti. Vjosa Osmani, predsednica tzv. Kosova, poručila je da je kao vrhovni komandant ponosna na svoju vojsku, spremnu da “žrtvuje živote u odbrani otadžbine”, a tzv. premijer Aljbin Kurti je ponovio da su Kosovske bezbednosne snage nastavak tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Za vojne analitičare, sagovornike “Vesti”, mnogo frapantniji podatak je što su pripadnici KBS, pred očima zapadnih zvaničnika defilovali sa obeležjima velike Albanije, oznakama UČK, ali i porukama: “Naša vojska naš ponos”, “Nekad UČK, danas KBS”…

Interesi Zapada

General Milomir Miladinović, predsednik Skupštine generala i admirala Srbije, kaže za “Vesti” da je Albancima na KiM sve dopušteno, pa i da javno promovišu ideje iz Drugog svetskog rata kao što je velika Albanija.

– Lako im je kad imaju nalogodavca svetskog moćnika koji ih podržava zbog sopstvenih interesa. Ne voli Zapad Albance, već se rukovodi čistim interesima. Prirodna bogatstva su tolika da su se mnogi svetski zvaničnici već udenuli u poslovne vode, baš na KiM. U strateškom smislu je idealno zbog blizine “neprijatelja”, odnosno Rusije – ističe general.

Ukazuje i da je Srbija u nezavidnoj situaciji iz koje može da izađe kao pobednik samo mudrom, strateškom politikom.

– Nama preostaje da ne stvaramo konfliktnu situaciju i da tražimo ono potpisano, a ne ono što neko želi, kao recimo francusko-nemački plan. Ali, najvažnije od svega je da budemo jedinstveni u zahtevima. Nažalost, deo opozicije bi ovo pitanje brzo rešio momentalnim priznanjem KiM, jer ne shvata pogubnost takve odluke. Osnov borbe protiv zla koje nas je zadesilo je strpljenje i jedinstvo. Nema nam druge – poručuje Miladinović.

Opasna poruka

Vojni analitičar Ljuban Karan smatra da se na tom događaju ništa nije odigralo slučajno, već sa željom da se pošalje jasna poruka koja ga, kako priznaje, plaši.

– Poručili su Srbima i Srbiji da su spremni da nastave rat tamo gde su stali. Kada su shvatili da im pritiscima i uterivanjem straha neće poći za rukom da proteraju Srbe, rešili su da ponovo uzmu oružje u ruke i taj problem reše ratom. Zabrinjava što će takav scenario najverovatnije podržati zapadne zemlje koje su ih priznale, a sada na prostoru KiM glume zaštitnike u okviru snaga Kfora, dok istovremeno obučavaju i naoružavaju isključivo Albance – naveo je Karan.

Zapanjujuće je, ističe on, što nema reakcije Zapada na izjavu Osmanijeve da su vojnici spremni da žrtvuju svoje živote u odbrani države.

– KiM je izgleda jedino mesto na planeti na kome UN kao da ne postoje. Snage NATO pominju UN i Rezoluciju 1244 samo kada ih pitaju zbog čega su na KiM, jedino tada se sete SB UN, ali brzo to zaborave, jer većina tih zemalja u misiji Kfora, a iz NATO-a, ne samo što su priznale tzv. Kosovo, već ih aktivno obučavaju i naoružavaju – tumači Karan.

Jedno pričaju, drugo rade

Ljuban Karan je, komentarišući ponovljenu tvrdnju Kurtija da su KBS nastavak tzv. OVK, rekao da Kurti u toj rečenici ništa nije slagao.

– OVK nikada nije rasformirana. Te 1999. predali su simboličnu količinu naoružanja, a na uniformama zamenili oznake sa Kosovskim zaštitnim korpusom koji je sada opet samo promenio oznake. To je cinično u istoj meri kao kada Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, kaže da je Kfor tu da bi zaštitio sve stanovnike, a jedini koji su pod direktnim udarima i napadima su Srbi. Jedno pričaju, a drugo rade – ogorčen je on.

Promocija fašizma

Povodom oznaka velike Albanije na uniformama KBS, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović pita da li je neko iz međunarodne zajednice reagovao na eklatantnu promociju fašističkog koncepta. Mnogi pripadnici KBS su, kaže, nosili zakrpe koje predstavljaju veliku Albaniju.

– Zastrašujući koncept koji je postojao samo tokom fašističke, nacističke okupacije regiona u Drugom svetskom ratu i doveo do masovnih zločina nad Srbima, Jevrejima, Romima, Makedoncima… Kakva je to poruka za nevećinske zajednice na KiM kada naoružani vojnici nose obeležja velike Albanije – napisao je Starović na platformi X i dodao da je Srbija strogo kažnjena zbog navodnog koncepta “Velike Srbije”.

Opet slave Dan zastave

Zastave Albanije osvanule su na zgradama opština Bujanovac i Preševo povodom Dana zastave koji je u Albaniji nacionalni praznik, a čelnici obe opštine su, kako prenose “Bujanovačke”, otputovali na proslavu u Tiranu. Zbog isticanja zastave policija godinama podnosi prekršajne prijave protiv čelnika opština, direktora javnih ustanova i drugih.

4 COMMENTS

  1. Lako je vama dok vas NATO osniva,Cuva,naoruzava,Zapamtite vi ste na okupiranoj srpskoj zemlji KiM.To vama je da nacisticki NATO bobama.Zapad samo gleda svoje onterese.Vreme kolonijalizma polako ali sigurno opada.KiM je srpsko i Srbija se nikada nece odreci svoje zemlje.svoga naroda.svoje kulture vere.rsursa.Do sada ste napravili i suvise zla srpkom narodu na njegovoj okupiranoj zemlji.To izgleda nije jasno vasemim Kuryicima i ostalimlidercicima.

  2. Eto tako nam je a mi i dalje hocemo u tu Evropu koja je nista nego veliko zlo. Kao treba nam evropa jer mi smo tu gde jesmo trebaju nam njihova ulaganja firme etc. Ne netreb nama da budem u evropi pa da otvaraju firme kod nas nego samo da imamao jeftinu radnu snagu gde mogu da zarade. Ni jednog bisnismena ne zanima gde ce da otvori svoju fabriku samo gde moze da zaradi najvise sa sto manjeg troska iz njegovoga dzepa. NATO i kosovari nam nisu mogli nista ni kada smo bili mnogo manje vojnicki jaki sa starim Ruskim oruzjem. Mnogo smo Mali ali smo Mnogo i JAKI kada se slozimo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here