pixabay.com

Preopterećena podstanica u Hrvatskoj je 8. januara umalo dovela do kraha evropske mreže za prenos struje, utvrđeno je detaljnom istragom događaja.

Evropska mreža operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E) ustanovila je da je za iznenadni pad frekvencije u evropskoj mreži, koji je mogao dovesti do “blekauta”, to jest kraha evropske mreže i nestanak struje na našem kontinentu, kriva Hrvatska, a ne kvar u Rumuniji.

– Uzrok je bilo preopterećenje u podstanici Ernestinovo u Hrvatskoj – preneo je tehnički direktor “Austrian Power Grid”(APG) Gerhard Kristiner.

APG je odgovorna za oko 7.000 dugu naredionalni elektro-mrežu Austrije i u stalnom je kontaktu sa operaterima u Evropi.

– Stanica u Ernestinovu je tačka na kojoj se spajaju različite mreže – dodao je Kristiner na jednoj onlajn konferenciji.

On je ukazao da je pre 8. januara došlo je do neuobičajeno visokog izvoza struje iz jugoistočne Evrope u pravcu zapada, posebno Francuske, Španije i Italije – ukupno oko 6.000 megavati. Velikom količinom došlo je do preopterećenja delova stanice.

Tako se 14 vodova privremeno isključilo zbog preopterećenja. Zbog toga je gotovo sat vremena evropskoj mreži trebalo da se vrati na normalnu frekvenciju od 50 herca. Da bi se to postiglo morala je, kako je dodao, Austrija, da izjednači pad frekvencije uključenje rezervnih kapaciteta.

U Francuskoj i Italiji su veliki industrijski potrošači morali na kratko da budu isključeni, dok jugoistočna Evropa nije smanjila prekomernu količinu struje ubačenu u mrežu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime