Tanjug
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je imao opširan razgovor o nizu konkretnih tema iz dijaloga Beograda i Prištine sa glavnim pregovaračem Srbije, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

“Takođe, razgovarali smo i o izgledima za sledeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu”, napisao je Lajčak u objavi na društvenoj mreži Iks.

Lajčak je ranije danas razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je na Instagram nalogu “budućnostsrbijeav” ukazao na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština i najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine.

On je ponovio spremnost Srbije da ispuni svoje obaveze uz poštovanje Ustava Srbije i Povelje UN.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je ranije danas da je predsednik Srbije tokom sastanka sa Lajčakom istakao težak položaj srpskog naroda na KiM i neophodnost da Priština prestane da sprovodi eskalatorne poteze kojima se narušava život Srba.

Ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je bio u glavnom gradu Srbije u novembru prošle godine.

Lajčak dolazi u Beograd tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

Vučić i Lajčak su se poslednji put sastali 17. januara u Davosu, a predsednik Srbije je tada rekao da je upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u normalizaciji odnosa.

2 COMMENTS

  1. Р1244УН
    КАЖЕ СВЕ ЈАСНО КиМ = Србија🇷🇸
    1.Прекинути неуспеле преговоре
    2.Прогласити окупацију КиМ
    3.преговори се враћају гдје су и били у УН
    4.Русија🇷🇺се обавезно укључује у преговоре
    5.Руске мировне снаге се враћају на Косово и Метохију.

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here