Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Srbije i Kosova, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

Lajčak je rekao da su ranije postojala dvostruka tumačenja rundi dijaloga i poručio da se zalaže za to da sve što je dogovoreno ima samo jedno tumačenje, odnosno da seneće napustiti pregovaračka soba dok ne bude svima jasno šta je dogovoreno.

– Već smo dogovorili neke delove tog budućeg sporazuma, neke tekstove vezane za nestala lica, za unutrašnja premeštena lica i za ekonomsku saradnju. U tim tekstovima nema dvostrukog tumačenja. Tamo je sve dogovoreno – ko, kada i kako će to da ostvari. Mi nismo obelodanili te tekstove, jer postoji princip, dogovaramo jedan sporazum, sveobuhvatni. Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno – naveo je Lajčak.

On je naglasio da je za njega jako bitno da nema dvostrukog tumačenja jer, kako je naveo, iskustvo pokazuje da je onda jako teško da se implementira dogovoreno.

Na pitanje da li je neki papir doneo u Beograd ili Prištinu i predstavio potencijalnim pregovaračima, Lajčak je rekao da taj papir postoji i da je dogovoren između predsednika Aleksandra Vučića i još aktuelnog kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

– Oni znaju šta se pregovara i kakav je taj proces. Taj papir i neke druge papire sam doneo i predao i Kurtiju, jer on mora da ima punu informaciju. Za mene je bitno da formuliše svoju platformu, program, prioritete sa znanjem svega toga što treba da zna kada je dijalog u pitanju – rekao je Lajčak.

Upitan da li je sa sobom doneo neki non-pejper, odnosno ultimatum o kojem se govorilo u srpskoj javnosti, Lajčak se nasmejao i rekao da nije.

– Nikad nisam čuo ni za kakav non pejper, samo sam pročitao u vašim medijima. Tako ne radi EU, ne donosi ultimatume. EU radi sa partnerima koji žele da postanu njen deo, i pomaže im da taj proces ubrzaju i da se ispune uslovi – poručio je Lajčak.

On je naglasio da sveobuhvatna normalizacija odnosa za Prištinu znači formalno priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa, dok za Beograd to nije to i poručio da je zato potrebno da se strane dogovore.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here