Laser na daljinu otkriva pijanog vozača

0

I pored sofisticirane tehnologije, ništa bez alkometra
 

Uređaj je zasnovan na laseru koji otkriva alkoholna isparenja u automobilu koji se kreće i može da raspozna nesavesne vozače koji su preterali sa pićem. Otkrivajući sitne promene u laserskom zraku koji  prolazi kroz isparenja, može da detektuje koncentracije alkohola čak i do 0,1 odsto.

 

Aparat je testiran tako što je usmeren prema vozilu koje se kretalo na udaljenosti do 20 metara. Unutrašnjost vozila bila je ispunjena alkoholnim isparenjima, simulirajući ono što bi vozač "pod gasom" izdahnuo tokom vožnje.

 

Međutim, i ovaj aparat može se prevariti, a način je više nego lak. Vožnja sa otvorenim prozorima je jedna od opcija. Proizvođač zato nudi mogućnost modifikacije i varijantu da aparat prepozna kada pokušavaju da ga prevare i o tome obavesti policiju. 

 

Autori za sada nemaju rešenje za situaciju u kojoj je vozač trezan, a suputnici pijani, kao ni za onu u kojoj je alkohol slučajno prosut po unutrašnjosti vozila. U tom slučaju vozač će morati da "duva", a policija da kraj sebe drži klasični alkometar.

Laserski sistem delo je vojnog Tehnološkog univerziteta u Varšavi. Ako otkrije alkoholna isparenja u vozilu, poslaće poruku – zajedno s fotografijom automobila i brojem registarske tablice – saobraćajnom policajcu na terenu, koji će vozača zaustaviti i na staromoda način proveriti da li je pod dejstvom alkohola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here