EPA/Pavel Golovkin
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Generalnoj skupštini UN da EU ne želi da natera Prištinu da ispuni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština a da NATO pomaže kosovskim Albancima u stvaranju vojske.

Lavrov je rekao da se tragična priča o nesprovođenju Minskih sporazuma za rešavanje situacije u Ukrajini danas ponavlja i u situaciji oko KiM i Srbije.

– Tako i sada Evropska unija ne želi da natera svoje štićenike sa Kosova da ispune sporazume između Beograda i Prištine iz 2013. godine o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM kojom su predviđena posebna prava na jezik i tradiciju – istakao je Lavrov, prenosi Ria Novosti.

Šef ruske diplomatije je rekao da “nastavak degradacije situacije u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija ne može da ne zabrinjava”.

– Isporuke oružja kosovskim Albancima i pomaganje NATO-a da formiraju vojsku, grubo krše osnovnu rezoluciju 1244 SB UN – kazao je Lavrov na zasedanju 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je istakao, ceo svet vidi kako se na Balkanu ponavlja tragična priča sa Minskim sporazumima za rešavanje krize u Ukrajini koji su predviđali specijalni status za republike Donbasa i koje je Kijev otvoreno sabotirao uz podršku Zapada.

Prema njegovim rečima, u oba slučaja EU je bio garant sporazuma i sudeći po svemu sporazumi imaju istu sudbinu – kakav “sponzor” takav i rezultat, prenosi Sputnjik.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here