EPA/Yuri Kochetkov
Sergej Lavrov

Glavna poruka Sergeja Lavrova u najnovijem intervjuu vezana je za Ameriku, jer on kaže da će SAD doći sebi, odnosno da će prestati da sebe smatra bogomdanom silom, tek kad se u samoj Americi dogode krupni unutrašnji potresi i kad posle njih američko društvo doživi šok, smatra novinar Đuro Bilbija.

– Strategija Zapada da oslabi Rusiju je propala, a ciljevi specijalne vojne operacije će biti ostvareni – izjavio je u četvrtak ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu televiziji „Rusija 24“ i agenciji Sputnjik.

– Dolazak Amerike sebi je glavni uslov da SAD promeni dosadašnji kurs slabljenja i komadanja Rusije, a samim tim i da promeni odnos prema sukobu u Ukrajini, ali i da promeni kurs prema Kini, globalnom Jugu i tzv. svetskoj većini – kaže za Sputnjik Đuro Bilbija, bivši dopisnik „Novosti“ iz Moskve.

– Lavrov pravilno kaže da je američka strategija, tj. strategija Zapada predvođenog SAD propala uprkos tome što je u hibridni rat, u kome je Ukrajina samo vojno poprište, uključen ceo Zapad. A znamo da je u tzv. formatu Ramštajna u kom se dogovara pomoć Ukrajini, vojna, finansijska i svaka druga do obaveštajne, bilo uključeno od 50 do 65 zemalja – navodi Bilbija.

On dodaje da je Lavrov ukazao i na nedavni tajni sastanak SAD sa nekim zemljama globalnog Juga gde su pokušali da ih navuku na lažni mirovni projekat koji se zove „podržati deset mirovnih tačaka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog“.

– Međutim, uprkos svemu, Rusija je danas u ovoj fazi sukoba na svim bitnim pozicijama superiorna u odnosu na stanje s početka specijalne vojne operacije, što na Zapadu mnoge ljuti i kvari im igru – ističe Bilbija.

– Lavrov, naravno sa svoje zvanične, državne pozicije šefa diplomatije ne može sve otvoreno da govori, ali kad on kaže da će Rusija ostvariti sve svoje ciljeve postavljene u okviru specijalne vojne operacije možemo samo da nagađamo šta on misli. Ali mislim da ima smisla, mada to poistovećivati jedan kroz jedan verovatno ne bi bilo korektno, ukazati da je danas bivši predsednik Rusije, bivši premijer, sadašnji zamenik Vladimira Putina na dve bitne funkcije i lider vladajuće stranke Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev nazvao Kijev, Harkov, Dnjepropetrovsk, Nikolajev i Odesu ruskim gradovima – zaključuje on.

1 COMMENT

  1. Majstore, a kako vam ide sa ovom specijalnom akcijom? Jel’ti cerka jos na mrskom Zapadu,a?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here