Lavrov: “Napredak” sa Hilari

0

"Imamo suštinski napredak", rekao je Lavrov, dodajući da su razmotrena i pitanja koja još podležu usaglašavanju.

"Dogovorili smo se da ćemo učiniti sve da završimotaj rad na vreme, odnosno do 5. decembra ove godine", rekao je šef ruske diplomatije, govoreći o budućem sporazumu, koji treba da zameni postojeći čija važnost ističe tog datuma.

Govoreći o novim planovima SAD za protivraketnu odbranu, Lavrov je rekao da je postignut dogovor da se nastavi sa zajedničkim radom na analizi rizika, preneo je Itar-Tass.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je u utorak posle sastanka sa Hilari Klinton da odnosi dve zemlje dobijaju ”novi impuls”. On je objasnio da je razgovor sa Klintonovom pokazao da Rusija i SAD imaju ”zajedničku usmerenost na traženje odgovora na najaktuelnija, najkomplikovanija pitanja”.

Prema Lavrovljevim rečima, potencijal rusko-američke saradnje u pitanju Avganistana, kao i saradnje u oblasti delatnosti Saveta Rusija-NATO "nije ni blizu iscrpljen".

Podsećajući da Rusija omogućava vojni tranzit preko ruske teritorije Francuskoj, Nemačkoj i Španiji, da je potpisan sporazum između Rusije i NATO-a o tranzitu nevojnog tovara pre godinu i po dana i da u Avganistanu rade ruski stručnjaci na obnovi infrastrukture, a da Moskva pruža aktivnu pomoć i u jačanju armije, Lavrov je izrazio spremnost Mosve na saradnju u medicinskoj oblasti i pripremi organa za zaštitu reda i zakona.

Dajući visoku ocenu ovim razgovorima, Klintonova je navela da je dugo razgovarano o protivraketnoj odbrani, a da posebnu zabrinutost Vašingtona izaziva, pre svega, izrada interkontinentalnih raketa u Iranu, za koji je rekla da treba da pokaže da su njegove aktivnosti miroljubive.

"Analiza je pokazala da zabrinutosti SAD nisu trenutan stav, bolje je biti spreman i zaštićen protiv mogućih agresivnih aktivnosti Irana,ili drugih zemalja, koje mogu da razviju takvo naoružanje", rekla je američki državni sekretar.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here