Tribunal ne da imunitet Karadžiću

0

"Čak i da je postojanje takvog sporazuma dokazano, ono ne bi ograničilo jurisdikciju Tribunala, ne bi obavezivalo Tribunal i ne bi predstavljalo zloupotrebu procesa", ocenilo je petoro sudija.

Prema navodima agencije Rojters, odluka sudija je konačna i njome se okončavaju pokušaji Karadžića, koji sam sebe brani, da se slučaj odbaci zbog navodnog dogovora s Holbrukom.

Karadžić, koji je prošle godine uhapšen i izveden pred Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju posle 11 godina bekstva, tražio je da se sve tačke optužnice odbace zbog navodnog sporazuma sa bivšim američkim posrednikom za Bosnu i Hercegovinu Holbrukom. Bivši predsednik Republike Srpske tvrdi da mu je Holbruk 1996. godine ponudio imunitet ukoliko se povuče iz javnog života.

Holbruk je u više navrata odbacio tu Karadžićevu tvrdnju. Karadžić tvrdi da se povukao sa mesta predsednika Republike Srpske i iz javnog života u zamenu za Holbrukovo obećanje da mu se neće suditi pred Međunarodnim sudom za dela počinjena tokom rata 1992-1995. godine u BiH.

Karadžić je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i u još 11 opština u BiH, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata od 1992. do 1995 u BiH.

Sudije su naglasile da Karadžić još može tokom suđenja da iznese dokaze o dogovoru s Holbrukom.

Početak suđenja Karadžiću zakazan je za 21. oktobar, ali on još može da zahteva više vremena da bi pripremio odbranu.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here