EPA/Alexander Nemenov
Ministri spoljnih poslova Kine i Rusije Vang Ji i Sergej Lavrov

Rusija i Kina će nastaviti saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući i multilateralne mehanizme nakon terorističkog napada u “Krokus siti holu”, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa kineskim kolegom Vang Jijem.

Lavrov je zahvalio kineskoj strani na izrazima saučešća i naglasio da će svi koji su umešani u teroristički akt nesumnjivo biti kažnjeni.

Rešavanje ukrajinske krize bez interesa Moskve nema perspektivu

Pored toga, ruski ministar je istakao da je na sastanku sa kineskim kolegom razmotrio ukrajinsku krizu, kao i da su strane potvrdile da međunarodni sastanci na tu temu koji ne uzimaju u obzir interese Moskve, već promovišu „formulu mira“ ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog nemaju perspektivu.

– Moskva je zahvalna Pekingu na objektivnom, uravnoteženom stavu, kao i na spremnosti da odigra pozitivnu ulogu u političko-diplomatskom regulisanju situacije – rekao je Lavrov.

Moskva i Peking rešavaće problem sankcionih mera

Pored toga, šef ruske diplomatije je najavio da Moskva i Peking planiraju da rešavaju problem sankcionih mera u okviru BRIKS i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). On je dodao da je šef kineske diplomatije uoči sastanka osmislio formulu „dvostrukog suprotstavljanja dvostrukom obuzdavanju“.

Lavrov je naglasio da su Rusija i Kina usmerene na jačanje bezbednosti Evroazije i najavio da su dogovorile otpočinjanje dijaloga o evroazijskoj bezbednosti.

Odnosi Rusije i Kine na neviđenom nivou

Prema njegovim rečima, zahvaljujući liderima Rusije i Kine, odnosi dve zemlje su dostigli izuzetan nivo, a reizborom Vladimira Putina na poziciju predsednika Rusije, “kontinuitet njihovog jačanja dobio je dodatne garancije”.

1 COMMENT

  1. Samo Lavrove, Kinezi su vrlo praktican narod, Cak su se odnosi Kine i SAD popravili. A ti se tesi da ce Kinezi da vas vade iz kotla u koji stre upali. Sami pali- sami se ubili. Prekinite rat u Ukrajini, Vratite Ukrajini suverenost i bavite se svojom a ne tudjim drzavama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here