EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

Posle septembarskog sastanka ruskog i severnokorejskog lidera, Vladimira Putina i Kim Džong Una, odnosi dve zemlje su se podigli na kvalitativno novi, strateški nivo, izjavio je danas u Pjongjangu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Posle značajnog samita predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u kosmodromu Vostočni 13. septembra, možemo sa sigurnošću reći da su ovi odnosi dostigli kvalitativno novi, strateški nivo – rekao je Lavrov, na početku razgovora sa severnokorejskom ministarkom spoljnih poslova Čoe Son Hui, prenosi TASS.

Ruski ministar, koji boravi u poseti Pjongjangu, podsetio je da je pre 75 godina tadašnji Sovjetski Savez prvi priznao mladu korejsku državu nakon oslobođenja od kolonijalne dominacije Japana i posle toga pomogao Severnoj Koreji da razvije nacionalnu ekonomiju, nauku, kulturu i obrazovanje.

– Uvek ćemo se sećati neprocenjivog doprinosa razvoju naših odnosa koji je dao drug Kim Il Sung, a kasnije i drug Kim Džong Il – naglasio je Lavrov.

Severnokorejska ministarka je primetila da „česti sastanci ministara spoljnih poslova dve zemlje, koji pomažu u jačanju prijateljskih veza, služe kao dokaz da se bilateralni odnosi Severne Koreje i Rusije, koji imaju dugu istoriju prijateljstva, razvijaju na dinamičan, snažan način.”

Ona je navela da će njeni razgovori sa ruskim kolegom „postati važna faza u smislu implementacije sporazuma” koje su Kim i Putin postigli u septembru, navodi TASS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here