S. Bezbradica
Stari znanci proširuju saradnju: Robert Priler, dr Želimir Nešković i Miroslav Kojadinović

Kompanija Domatek iz Mildorfa, gradića u Bavarskoj, bavi se ispitivanjem vazduha i vode i već godinama sarađuje sa lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Tome najviše doprinosi Miroslav Kojadinović, suvlasnik kompanije, koji je poreklom iz Teslića. Najbolja saradnja je uspostavljena sa opštinom Lopare, kojoj je kompanija Domatek nekoliko puta pomagala. Kroz brojne projekte javila se potreba i želja za uspostavljanjem dublje saradnje, pa je tako dr Želimir Nešković, direktor Doma zdravlje Lopare postao stručni saradnik Domateka.

– Više puta je gospodin Kojadinović pomagao Domu zdravlja na čijem čelu se nalazim i na taj način je uspostavljena saradnja, koja se prethodnih nekoliko godina nadograđivala kroz brojne projekte, seminare, kongrese. Nekoliko puta sam bio gost u njihovom predstavništvu u Bavarskoj, gde smo razgovarali o medicinskim aspektima njihove kompanije, jer žele da se prošire i na medicinski sektor – kaže za “Vesti” dr Nešković.

Ova saradnja doneće veću mogućnost, ali i transparentnost u poslovanju koju Domatek očekuje na području regiona Balkana. Ali to neće biti korisno samo kompaniji, već i opštinama širom Republike Srpske, jer se laganim koracima uspostavljaju ozbiljni kontakti sa nemačkim firmama i institucijama, što se već može primetiti na primeru Lopara.

Da je ovo uspeh za obe strane uspeh, smatra i Miroslav Kojadinović, koji je sa Robertom Prilerom, suvlasnik kompanije i glavni “krivac” za uspostavljanje saradnje na ovoj relaciji.

– Ekonomska saradnja je danas najbitnija. A ona se uspostavlja povezivanjem lokalnih zajednica i potencijalnih investitora. Na primer, involviranjem jednog stručnjaka iz Republike Srspke u Nemačku, u našu firmu, podstičemo i naše partnere da slede primer Domateka. Možda će se već na nekom od narednih foruma desiti nove, uspešne saradnje – kaže Kojadinović.

Sedište kompanije Donatek

Neophodno iskustvo

Robert Priler, većinski vlasnik kompanije Domatek izrazio je zadovoljstvo što je dr Nešković postao član stručnog tima za poslove medicinskog sektora za bolesti izavane koronom.

– Obavljamo ispitivanja za sve bolesti koje su izazvane i koje se šire korona virusom. To ćemo da proučavamo sa medicinskog aspekta, a Neškovićevo iskustvo nam je potrebno – rekao je Priler, inače doktor nauka iz oblasti zaštite životne sredine.

Doniraju analitički aparat

Upravo zahvaljujući saradnji sa gigantima nemačkog tržišta Opština Lopare je među prvima u svom Domu zdravlja imala brze antigenske testove na početku pandemije korona virusa, a Domantek će zdravstvenoj ustanovi u Loparama donirati prvi analitički aparat za masovno testiranje antigena na korona virus.