pixabay.com

Doktor medicinskih nauka Aleksej Bujeverov rekao je da na dnevnom nivou ne bi trebalo konzumirati više od dve kašike meda – najbolje ga je uzimati ujutro i uz to voditi aktivan način života.

Prema njegovim rečima – med sadrži antioksidante, koji sprečavaju oksidaciju ćelija, kao i vitamine i fruktozu, koji služe kao izvor energije.

Međutim, dijetetičar Elena Tihomirova smatra da je blagotvoran uticaj meda preuveličan. Kako je istakla – potrebno je pojesti veliku količinu meda, da bi se osetio njegov pozitivan uticaj. Pritom, med sadrži veliki broj ugljenih hidrata i veoma je kaloričan, pa ga zbog toga treba konzumirati u ograničenim količinama.

Stručnjaci se slažu da prilikom izbora treba dati prednost medu u saću, jer to garantuje njegov kvalitet i prirodno stanje.

Tihomirova je takođe istakla da čaj sa medom verovatno neće ubrzati oporavak prilikom prehlade, jer kada se rastopi u vrućoj vodi, med gubi korisna svojstva.

“Kontraindikacije koje mogu da se jave prilikom upotrebe meda su gojaznost i alergija na cveće ili pčelinji otrov”, smatra doktorka.

Sa druge strane, Bujeverov je naglasio da je kombinacija meda i alkohola opasna po zdravlje. Na primer, ukoliko se medovača upotrebljava u većim količinama, može dovesti do masnih promena u jetri, koje dovode do procesa upale, a sve to može prouzrokovati cirozu jetre.

“Stvar je u pravilnoj upotrebi i količini. Ako čovek popije čašu mesečno, neće mu se ništa desiti, ali ako konzumira napitak redovno, to će povećati opasnost od promena na jetri, sve do ciroze”, zaključio je lekar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here