Lekari majstori za šumadijski čaj

0
Kuvali po receptu lekara: Dr Vlade Veličković (treći s leva), proba kuvanu rakiju
 

– Rakija od koje smo kuvali šumadijski čaj nije iz lekarskih ordinacija, odnosno od rakija koju pacijenti donose na poklon lekarima jer je takva vrsta časti proglašena mitom i mi to strogo poštujemo. Dakle, rakija je iz podruma moje rodne kuće u Gornjoj Vrnući, kazan i recept smo doneli sa sobom i jedino su drva i dobro društvo iz Vrbave. Uz recept koji podrazumeva dobru drugarsku atmosferu, koji gutljaj rakije, malo opuštenosti uz muziku i uz druženja sa ljudima iz ovog kraja skuvali smo, kako je žiri procenio, najukusniju vruću rakiju – veli Veličković.

Takmičenje bez priprema: Ekipa iz Vrbave
 

Za razliku od srpskih gradova u kojima se vrše višenedeljne pripreme za doček srpske Nove godine, u gružanskom selu Donja Vrbava doček pravoslavne Nove godine započinje u podne kada se potpaljuje vatra u kazanima u kojima će se kuvati takmičarska vruća rakija i to bez ikakvih priprema i dogovora. Jednostavno, opšte je poznato da se svake godine 13. januara Vrbavci i njihovi gosti okupljaju u centru sela gde dočekaju pravoslavnu Novu godinu, osim onih koji do ponoći ne prekardaše sa degustiranjem šumadijskog čaja.

Lepo druženje

– Pobeda je za nas samo simbolična, a glavni razlog što smo došli jeste želja da se na lepom danu lepo družimo i to je u potpunosti uspelo. Na kraju, opšte je poznato da rakija može i blagotvorno da deluje na organizam čoveka, ali samo ako se upotrebljava u malim količinama i u posebnim prilikama – ističe šef pobedničke ekipe Vlade Veličković.

– Vrbavci su poznati kao inadžije i domaćini antiprotivni svakoj vlasti koja im nešto brani. Tako je bilo i u vremenima kada je doček srpske Nove godine bio zabranjivan, ali smo mi i tada, po kućama i iza debelih ćilima navučenim na prozore, obeležavali praznik koji smo doživljavali kao svoj. Istina, taj inat je neke od nas koštao i po neki mesec apsa, ali kad su se vremena promenila odlučili smo da doček srpske Nove godine otpočinje u podne, po danu i na svetlu i to organizovanjem takmičenja u kuvanju vruće rakije. Ranije su na Vrućijadi učestvovali samo domaćini iz Donje Vrbave, ali kako vreme odmiče, sve je više ekipa iz drugih sela i gradova koji bi da pokažu svoje umeće u pripremanju vruće rakije. No, u suštini, takmičenje je samo formalno, a glavni cilj je da se ljudi okupe i da srpsku Novu godinu dočekaju u atmosferi koju uglavnom diktira količina degustirane takmičarske vruće rakije – objašnjava za "Vesti" Mileta Braković, jedan od domaćina vrućijade

Broj ekipa, odnosno kazana, domaćih i gostujućih je iz godine u godinu sve veći, a raste i broj onih koji se odluče da zajedno sa Vrbavcima dočekaju Srpsku novu godinu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here